A CBP szerint soha nem érkezett annyi, kísérő nélküli gyerek a határhoz mint az elmúlt hónapban, szám szerint 18 890, ami kétszer annyi mint februárban.

Hirdetés

Az amerikai határőrök a múlt hónapban 172 331 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határon, ami 70,6 százalékkal több a februári 101 028-hoz képest.

A hírügynökségi jelentés szerint a számok a migrációs válság súlyosbodását jelzik az Egyesült Államok déli határán, ami tavaly május óta nem enyhül, és tovább erősödött kapott azóta, hogy Joe Biden amerikai elnököt januárban beiktatták tisztségébe. A válság fokozza a Biden-kormányzatra nehezedő nyomást, Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter csütörtökön a harmadik alkalommal látogat a déli határhoz.

A határ mentén március során őrizetbe vett emberek 60 százalékát (103 900) azonnal kiutasították a Donald Trump amerikai elnök kormányzata által hozott rendelkezést alkalmazva, amely lehetővé teszi a kísérő nélküli felnőttek és azoknak a családoknak a kiutasítását, amelyekben a gyerek már elmúlt hét éves.

Korábban írtuk

A Biden-kormányzatot bírálatok érték amiatt, hogy a határt átlépő gyerekek a törvény által engedélyezettnél több időt töltöttek a CBP által irányított központokban, amelyeket nem gyerekeknek terveztek. A határhoz márciusban kísérő nélkül érkező 18 890 gyerek közül 8366-an Guatemalából, 5907-en Hondurasból, 1570-en Salvadorból, 2452-en Mexikóból érkeztek.