Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury
Hirdetés

Tony Evers demokrata párti kormányzó és a demokrata párti törvényhozók azt szorgalmazták, hogy halasszák el a választásokat, vagy hosszabbítsák meg a levélben történő szavazás határidejét, azonban a republikánus többségű wisconsini kongresszus ellenállásába ütköztek. A helyi legfelsőbb bíróság, megosztottan ugyan, de a republikánusok álláspontja mellett foglalt állást. Sőt, megváltoztatta egy alsóbb fokú bíróság korábbi döntését is, amely meghosszabbította volna a levélben történő szavazás határidejét.

Nancy Pelosi a washingtoni szövetségi képviselőház elnöke az MSNBC televíziónak még hétfőn éjjel „szégyenletesnek” nevezte a wisconsini előválasztások megtartásáról szóló döntést. Mint fogalmazott: „ez aláássa a demokráciánkat”.

Elemzők szerint a wisconsini előválasztás dilemmája a választók számára az, hogy elmenjenek-e voksolni, veszélybe sodorva ezzel a saját és mások egészségét is, vagy otthon maradjanak, s ezzel önhibájukon kívül ugyan, de elveszítsék a választáshoz való jogukat. Ruth Bader Ginsburg, a szövetségi legfelsőbb bíróság liberális bírája Washingtonban írásbeli megjegyzést is fűzött a wisconsini döntéshez. Mint írta: attól tart, hogy „tömeges jogfosztásra” kerül sor.

A wisconsini legfelsőbb bíróságra utalva Ginsburg úgy fogalmazott: „ennek a bíróságnak a többsége azt nyilvánította ki, hogy csak technikai kérdésről van szó. Ez nem igaz. Az itt a kérdés, hogy wisconsini állampolgárok tízezrei szavazhatnak-e biztonságban a járvány közepette”.

Wisconsinban szintén kijárási korlátozások vannak érvényben. A választások elhalasztásáról hozott hétfői döntése előtt Evers kormányzó azt nyilatkozta a Milwaukee Journal Sentinel című helyi lapnak, hogy a járvány miatt „az embereket Wisconsinban nem a demokraták és a republikánusok harca érdekli, hanem félnek”.

A koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban több mint egy tucat tagállam már elhalasztotta az előválasztásokat.