Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Az uniós Külügyek Tanácsának tájékoztatása szerint a testület áttekinti az EU és Törökország közötti kapcsolatokat a Ciprus partjai mellett megkezdett „illegális” török próbafúrások miatt. Törökország ugyanis további fúrási tevékenységeket folytat a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva Ciprus déli partjaitól 45 tengeri mérföldre.

A tanács egy szankciós keret létrehozásának lehetőségét tekinti át, amely nem Törökország ellen irányulna, hanem az illegálisnak tekintett próbafúrásokban részt vevő, vagy azt segítő emberek és vállalkozások vagyoni eszközeinek befagyasztását és uniós beutazási tilalmat tartalmazhat.

A miniszterek az október közepén tartott EU-csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozat alapján várhatóan megvitatják Törökország északkelet-szíriai katonai fellépését is.

A tanács áttekinti majd a legsürgetőbb nemzetközi kérdéseket, egyebek mellett az afganisztáni helyzetet a szeptember végén tartott elnökválasztást követően, a béketárgyalásokkal, valamint a konfliktus tartós és tárgyalásos alapú politikai megoldására irányuló törekvésekkel kapcsolatos legutóbbi fejleményeket. A külügyminiszterek megvitatják továbbá a Perzsa-öböl és Irán térségének biztonsági helyzetét, megvizsgálják, hogy az EU hogyan járul hozzá a régió stabilizálásához. A venezuelai menekültügyi és migrációs válságról október végén tartott nemzetközi szolidaritási konferencia nyomán a miniszterek várhatóan foglalkozni fognak Venezuelával is. Munkaebéd keretében megbeszélést fognak folytatni Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnökkel.

Kedden, a Külügyek Tanácsa biztonsági és védelmi kérdésekről foglalkozó munkanapján különösen az állandó strukturált együttműködésre (PESCO), valamint a PESCO és az egyéb kezdeményezések közötti összhangra fog összpontosítani. Emellett a közös biztonság- és védelempolitika keretébe tartozó missziókkal és műveletekkel is foglalkozni fog. Az uniós tagországok védelmi miniszterei munkaebéd során véleménycserét folytatnak majd Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az EU-NATO együttműködésről.

Az Európai Védelmi Ügynökség irányítóbizottságának ülését szintén kedden, a tanács ülése előtt tartják. A megbeszélések középpontjában a koordinált éves védelmi szemle (CARD) áll majd. Az irányítóbizottság várhatóan elfogadja majd az ügynökség 2020-as költségvetését és személyzeti létszámtervét, valamint a 2020 és 2022 közötti időszakra vonatkozó tervezési keretét.