Fotó: MTI/AP, illusztráció

Előző napi döntését felülbírálva törölte a román szenátus jogi bizottsága csütörtökön a korrupciós bűncselekményeket a közkegyelmi tervezetből, miután előző este Románia több nagyvárosában ismét korrupcióellenes tüntetők vonultak az utcára.

A szenátus jogi bizottságában annak a törvénytervezetnek a cikkelyeit módosítják, amelyet a szociálliberális kormány a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére hivatkozva terjesztett januárban a parlament elé.

A bizottság szociáldemokrata (PSD) többsége szerdán megszavazta, hogy a korrupciós bűncselekményekért szabadságvesztésüket töltő elítéltekre is kiterjesszék a közkegyelem hatályát, majd miután mind Sorin Grindeanu miniszterelnök, mind Liviu Dragnea PSD-elnök elhatárolódott lépésüktől, csütörtökön megismételték a szavazást, és a testület elvetette korábbi módosítását.

A jogi bizottságban csütörtökön a jobbközép ellenzék és – a korrupciós bűncselekmények kegyelemben részesítését már szerdán is ellenző – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorainak voksával törölték az előző napi döntést, a PSD törvényhozói pedig tartózkodtak.

Serban Nicolae, a jogi bizottság szociáldemokrata elnöke, a vitatott módosító javaslat kezdeményezője képtelenségnek minősítette, hogy a kormánytöbbség „korrupt politikusokat rehabilitálna, akik majd megtarthatják a lopott pénzt”. Szerinte a korrupcióellenes tüntetők örömüket lelik abban, hogy „hagyják magukat manipulálni”. Azt állította: a szociáldemokrata bizottsági tagok nem a tüntetésektől ijedtek meg, hanem azt érzékelték, hogy álláspontjuk mögött nincs megfelelő politikai támogatás.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szerdán Facebook-bejegyzésben határolódott el attól, hogy korrupcióért bebörtönzött elítélteket is kegyelemben részesítsenek. Késő este Liviu Dragnea, a PSD elnöke is azt írta közösségi oldalára, hogy elítéli a jogi bizottságban született döntést és nem támogatja, hogy a közkegyelmet a korrupciós bűncselekményekre is kiterjesszék.

Állásfoglalásaik idején korrupcióellenes tüntetők százai tiltakoztak a bukaresti kormány épülete előtt, ugyanott, ahol februárban százezrek demonstráltak a Btk. szigorának enyhítése ellen. Az ország más nagyvárosaiban is – Kolozsváron, Nagyszebenben, Brassóban és Konstancán – korrupcióellenes tüntetők tucatjai vonultak utcára, arra figyelmeztetve a kormánytöbbséget, hogy készek újraindítani a februárban elült tiltakozási hullámot, ha a korrupcióért elítéltek is kegyelmet kapnak.

MTI