Az uniós parlament szerdai plenáris ülésén megszavazta az úgynevezett klímaadóról szóló uniós javaslatot, amelynek értelmében az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer 2029-től kiterjedne a lakossági épülethasználatból és közlekedésből származó kibocsátásra.

Hirdetés

A képviselő döbbenetesnek nevezte, hogy az EP baloldali többsége szégyenteljesen és minősíthetetlenül, addig szavazott egy szövegről, amíg az úgy alakult, hogy nekik kedvező legyen. Ez a nagy demokrácia és jogállamiság az Európai Parlamentben – tette hozzá.

Tóth Edina elmondta továbbá, hogy a javaslat a lakosságot adóztatná meg, ami elfogadhatatlan. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a zöld átállás költségeit nem a polgárokkal, a családokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni, így jövőben is ezért fogunk küzdeni – hangsúlyozta a képviselő.

Mint mondta, uniós intézményközi tárgyaláson a tanács oldaláról a magyar kormány továbbra is ezt az álláspontot fogja képviselni. A képviselő azt is elmondta, hogy a klímaadó által előzetes számítások szerint, magyar viszonylatban, az üzemanyagok 20-25 százalékos drágulása várható, a családok havi rezsiköltsége pedig közel 10-12 ezer forinttal növekedne havonta.

Korábban írtuk