A 200 millióból 75 millió adagot már a második negyedévben kiszállítanak a tagországoknak – áll a közleményben, amely szerint az Európai Bizottsággal kötött új megállapodás révén az idén 500 millió adagot kap az EU a COMIRNATY nevű termékből. A szerződésben rögzített opció szerint ezt a mennyiséget további 100 millió adaggal lehet növelni.

Hirdetés

A COMIRNATY-ból az idén valamennyi piacot együttvéve kétmilliárd adagot gyártanak a tervek szerint. A termelésbe bekapcsolják a BioNTech első hazai, németországi üzemét is, amelyet a Hessen tartományi Marburgban alakítottak ki.

A gyártást még februárban beindítják, és a kormányokkal, hatóságokkal és partnerekkel együttműködve tovább vizsgálják, hogy miként lehet kielégíteni a jövőben még inkább növekedő keresletet – emelte ki a közlemény szerint Ugur Sahin vezérigazgató, a BioNTech társalapítója.

A BioNTech/Pfizer vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. A két adagból álló oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról állapodott meg a gyártókkal. A BioNTech közleménye alapján az utóbbi megállapodást rögzítették szerződésben, amely arról szól, hogy a gyártó leszállít az első 300 millió felett további 200 millió adag oltóanyagot, és még 100 millió adagot, ha a megrendelő lehívja az erre vonatkozó opciót.

Korábban írtuk