Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd
Lima, 2020. április 9. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot rendelkezéseit megsértő férfit vezetnek el rendőrök a perui főváros, Lima egyik külvárosi negyedében, El Callaóban 2020. április 8-án
Hirdetés

A perui egészségügyi tárca tájékoztatása szerint április 14-ig több mint 100 ezer embert teszteltek koronavírus-fertőzésre, ezekből 10 303 esetben az eredmény pozitív lett. Peruban eddig 230-an haltak bele a betegségbe, 2869-en gyógyultak ki belőle.

A mexikói egészségügyi hatóságok kedden a koronavírus-fertőzéssel összefüggő 74 újabb halálesetről számoltak be, így 406-ra nőtt a halálesetek száma. Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: soha ennyien nem haltak bele a betegségbe egyetlen nap alatt azóta, hogy Mexikóban február 27-én jelentették az első koronavírus-fertőzéses esetet. A mexikói hatóságok keddi közlése szerint 385 újabb koronavírusos esetet jegyeztek, az igazoltan fertőzöttek száma 5399-re nőtt.

Argentínában meghaladta a 100-at a koronavírus-fertőzés következtében életüket vesztettek száma. A hatóságok jelentése szerint a halálos áldozatok száma 105, 166 újabb koronavírus-fertőzéses esetet jelentettek, így az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma 2443-ra nőtt.

Kolumbiában a fertőzöttek száma helyi idő szerint kedden megközelítette a 3000-et: a hatóságok 127 újabb koronavírus-fertőzéses esetről számoltak be, ezzel az eddig feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma 2979-re nőtt, közülük azonban – az egészségügyi tárca napi közleménye szerint – 354-en meggyógyultak már. A hatóságok a fertőzéssel összefüggő további 15 halálesetről számoltak be, a betegségbe 127-en haltak eddig bele Kolumbiában.

Panamában mostanra az eddig feljegyzett koronavírus-fertőzéses betegek több mint fele meggyógyult – számolt be honlapján a La Prensa című panamai újság Lourdes Morenóra, az egészségügyi tárca fő epidemiológusára hivatkozva. A közép-amerikai országban eddig 3574 koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, 1881-en viszont már meggyógyultak. A kórba eddig 95-en haltak bele.

Brazíliában pozitív lett két kormányzó, Wilson Witzel Rio de Janeiró-i és Helder Barbalho Pará-i kormányzó koronavírus-tesztje. Witzel Twitter-bejegyzésében közölte, hogy jól van, de lázas volt, fájt a torka, és elvesztette szaglását. Rio De Janeiro egyike azoknak az államoknak, amelyek az elsők között, a lehető leghamarabb, drasztikusan léptek fel a járvány terjedésével szemben, felfüggesztve a tantermi oktatást, boltokat zárva be, végrehajtva a közösségen belüli elszigetelést. Barbalho is a közösségi médiában jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, mindazonáltal közölte, hogy jól van, és nem jelentkeznek nála a betegség tünetei.

Brazíliában a legutóbbi adatok szerint 25 262 esetben nyert megerősítést a koronavírus-fertőzés ténye, a betegségbe 1532-en haltak bele. A dél-amerikai országban kedden gyógyultan távozhatott a kórházból egy 99 éves, második világháborús veterán, akinél korábban koronavírus-fertőzést mutattak ki. Ernando Piveta tagja volt azoknak a brazíliai katonáknak, akik a szövetségesek oldalán harcoltak az olaszországi hadjáratban a második világháborúban. A brazil védelmi tárca felhívta a figyelmet arra: Piveta azon a napon hagyhatta el a kórházat, amelyen 75 évvel ezelőtt megkezdődött az olaszországi Montese bevétele a brazil erők által a német erőktől, a brazíliai katonák végül sikeresen felszabadították a várost. Az 1920. október 7-én született Piveta tavaly a Győzelem Érdemérmét vehette át Jair Bolsonaro elnöktől a nemzetért tett szolgálatáért.

Venezuelában a kormány szigorításokat vezetett be Caracas legnagyobb külvárosi szegénynegyedében (barrio) a karanténelőírások betartatására, mert sok nincstelen megszegte a kijárási korlátozásokat, hogy élelemhez és ívóvízhez jusson. Az utóbbi napokban a venezuelai szocialista kormánypárt helyi tagszervezetei ezért a 400 ezer lakosú Catiában élő több ezer családnak olyan engedélyeket adott ki, amelyek egyszerre csak egy családtagnak teszik lehetővé a főváros külkerületének elhagyását. A hatóságok emellett a biztonsági erők rettegett különleges alakulatát, a venezuelai rendőrség különleges műveleti erőit (FAES) mozgósították az intézkedés kikényszerítésére. Szemtanúk beszámolói szerint több mint 40 ellenőrző pontot létesítettek Catia körül.

Nicolás Maduro venezuelai elnök március 17-én rendelt el országos karantént. Catiában azonban nem igazán vették komolyan a korlátozást, sokan továbbra is szabadon gyülekeztek a köztereken és piacokon.

A hat éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő Venezuelában összeomlott az egészségügyi ellátórendszer. Szakértok pedig attól tartanak, hogy a járvány fékezhetetlenül tombolhat a latin-amerikai országban. Maduro ugyanakkor azt állítja, hogy a karantén és a szájmaszkok kötelező kültéri viselése hatásos. Venezuelában eddig 181 igazolt fertőzöttet tartanak számon, akik közül kilencen belehaltak a betegségbe.