Fotó: ShutterStock.com/bekulnis
Hirdetés

A karantén meghosszabbítását Alberto Fernández államfő jelentette be sajtótájékoztatóján helyi idő szerint szombaton, egy nappal a vesztegzár határidejének lejárta előtt.

Fernández felhívta a figyelmet arra, hogy míg az országban – leszámítva a fővárost és a környékén – átlagosan 33 nap alatt duplázódik meg a fertőzöttek száma, addig Buenos Airesben tíz, a környékén pedig 11 nap alatt.

Az ország 24 tartománya közül 19-ben pénteken egyetlen újabb fertőzéses eset sem volt, és tízben már egy hete nincs. A hatóságokat ugyanakkor aggasztja a járvány terjedése a nagyvárosok szegénynegyedeiben – mondta Fernández, és fogadkozott, hogy ott fokozzák a lakosság tesztelését.

Korábban írtuk

A karantén meghosszabbításával Argentínában a vesztegzár időtartama meghaladja majd a világjárvány kiindulópontjában, a kínai Vuhanban bevezetett karantén időtartamát. Ott 76 napig tartott a vesztegzár, január 23-tól április 8-ig.

Buenos Airesben és a környékén, ahol 13 milliónyian élnek, az emberek nem mehetnek ki az utcára, zárva vannak a bevásárlóközpontok, a fodrászatok, a sporttermek, az éttermek pedig kizárólag elvitelre készítenek ételeket. A többi tartomány zömében már lazítottak a korlátozásokon, beindult a gazdasági élet, de autóbusz- és légi összeköttetés a városok és a tartományok között egyelőre nincs.

Argentínában március 3-án jelent meg a koronavírus, 11 ezernél többen fertőződtek meg, és 445-en haltak bele a vírus okozta betegségbe. Az elmúlt 24 órában 704 új fertőzöttet regisztráltak, és 12-en haltak meg.