Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A szociáldemokrata kormány által beterjesztett törvénytervezetet soron kívül tárgyalta a Folketing. A dán kabinet indoklásában hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés elengedhetetlen Törökország Északkelet-Szíriában indított Béke Forrása fedőnevű hadművelete, valamint az iszlamisták részére kialakított – eddig a mostani hadművelet célpontjává vált kurdok ellenőrizte – internálótáborok lerombolása miatt.

A jogszabály felhatalmazást ad Mattias Tesfaye bevándorlási és integrációs miniszternek, hogy akár peres eljáráson kívül megvonja a dán állampolgárságot azoktól, akik szélsőséges csoportokban harcoltak. A feltételezett dzsihadistáknak négy hetük van arra, hogy fellebbezzenek egy-egy ilyen döntéssel szemben.

A dán ellenzék a parlamenti vitában bírálta a törvény azon pontját, amely szerint az állampolgárságuktól megfosztott személyeket e-mailen értesítik.

Tesfaye szerint elképzelhető, hogy még módosításokat fűznek a törvényhez.

Mette Frederiksen miniszterelnök október 14-én jelentette be, hogy a parlamentben törvényjavaslatot terjeszt elő, amely a kettős állampolgárságú iszlamistákat megfosztaná a dán útlevelektől, még mialatt külföldön tartózkodnak.

A török hadműveletek miatt fennáll a veszély, hogy ezekből a táborokból a külföldi iszlamisták megszökhetnek és Dániába mehetnek – mutatott rá akkor Frederiksen. Ezek a szélsőségesek veszélyt jelentenek a dán társadalomra, „nemkívánatosak Dániában” – szögezte le a kormányfő.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A térségben kialakított táborokban tartják fogva az Iszlám Állam terrorszervezet számos dzsihadistáját is.

James Jeffrey, Donald Trump amerikai elnök szíriai különmegbízottja szerint az észak-szíriai konfliktus alatt dzsihadisták tucatjai szöktek meg az őrizetből.