Fotó: Nézőpont Intézet
Hirdetés

Az elemzés ismerteti, Vlagyimir Putyinnak az elmúlt három évben – a nagyobb multilaterális csúcstalálkozókat nem számítva – 75 országgal mintegy 550 két- vagy háromoldalú diplomáciai egyeztetése volt más országok vezetőivel.

Ebből 411 alkalommal telefonon, és a járvány ellenére 139 alkalommal pedig személyesen folytatott vezetői megbeszéléseket. Az összes kapcsolatfelvétel több mint negyede, 145 alkalom az euroatlanti térség 16 országának vezetőivel folytatott megbeszélést jelentett. A 16 nyugati ország között – a Nagy-Britannia kilépése előtti egy találkozót beszámítva – 13 uniós tagállam található, amelynek vezetői az elmúlt 3 évben összesen 101 alkalommal léptek személyesen vagy telefonon hivatalos kapcsolatba Oroszország elnökével. Törökországgal volt a legtöbb hivatalos kapcsolatfelvétel (43), majd őt követi a posztszovjet térségből Fehéroroszország (42), Kazahsztán és Örményország (36-36) – közölték.

Emmanuel Macron az utóbbi három évben összesen 32 alkalommal vette fel a kapcsolatot Putyinnal, ebből 4 alkalommal találkoztak személyesen. 2019 júniusában Oszakában, augusztusban a francia Bormes-lesmimosas-ban, decemberben pedig Párizsban, 2021-ben pedig Merkel társaságában videókonferencián.

A hivatalos kapcsolatfelvételek alapján az elmúlt három évben a francia elnök beszélt az orosz elnökkel az ötödik legtöbbször a világ vezetői körében, s őt követi a rangsorban a német kancellár 29 beszélgetésével a hatodik helyen. Angela Merkel három év alatt 23 telefonhívás mellett 5-ször találkozott az orosz elnökkel. 2019 júniusában Oszakában a G20 mellékeseményeként, valamint decemberben Macron és Volodomir Zelenszkij társaságában. Olaf Scholz egyelőre csak Putyin gratulációját fogadta kinevezéséhez tavaly decemberben, egyúttal tájékoztatást kért az ukrajnai helyzetről.

2020 januárban Moszkvában tartottak közös sajtótájékoztatót többek között a gázszállítás biztonságát hangsúlyozva. 2021 márciusában a Szputnyik vakcina uniós regisztrációjáról tárgyaltak a francia elnökkel kiegészülve videókonferencia keretében, augusztusban pedig Moszkvában tartottak közös sajtótájékoztatót többek között az afgán helyzetről. Az Egyesült Államok a 16 elnöki eszmecserével – azon belül 1 tavaly júniusi svájci személyes találkozással – a 9. leggyakoribb hivatalos kontaktja az orosz elnöknek – ismerteti a Nézőpont Intézet elemzése.

A teljes elemzést IDE KATTINTVA olvashatják.

Korábban írtuk