Fotó: Instagram, @75marylifts
Hirdetés

Egy, a szervezők szerint teljesen doppingmentes erőemelő versenyre jelentkezett transzgender nőként (azaz biológiailag férfiként) Mary Gregory. A versenyen a – biológiailag – férfi a női mezőnyben mérethette meg magát. Meg is lett az eredménye: kilenc számból kilencet nyert meg, közben több világrekordot is felállított, mindezt természetesen a biológiai nők között.

Gregory ezután büszkén posztolt Instagram-oldalán a győzelméről. A kiírásban hangsúlyozta: köszönetét fejezi ki a szervezőknek, mert transzgenderként nem volt biztos abban, hogy mire számíthat, de mindenki nagyon kedves és befogadó volt vele a verseny során.

Nem mindenki érzi azonban sportszerűnek azt, hogy egy biológiai férfi női versenyszámokban mérkőzzön meg nőkkel. Sharron Davies olimpiai ezüstérmes úszó a Twitter-oldalán fejtette ki véleményét az esettel kapcsolatban.

„Egy transz nő férfi testtel, férfiúi biológiával világrekordot állít fel és érmeket nyer egy női súlyemelő versenyen Amerikában. Egy nő női testtel nem tud ez ellen versenyezni… ez így egy értelmetlen, igazságtalan játszma.”

“Azért vannak férfi és női versenyszámok, mert biológiailag különbözőek vagyunk. A teljesítmények teljes mértékben igazolják ezt. Azért vannak tiltólistán a különböző szteroidok (köztük a tesztoszteron is), mert a használatukkal előnyökhöz lehet jutni. Az igazságos az lenne, ha a biológiai nem szerint versenyeznénk, nem a társadalmi nem alapján.”

A Duke jogi egyetem egyik professzora, Doriane Lambelet Coleman szerint a biológiai férfiaknak veleszületett fölényük van a biológiai nőkkel szemben testük kémiai összetétele miatt. Hozzátette: a sportszámok nem szerinti különválasztása mindig is motivációként szolgált a fiatal lányok számára, hogy a biológiai szempontból női sportolók nyomdokaiba léphessenek.

Coleman megjegyezte: tönkreteszi az igazságos versengést, ha magukat nőnek valló biológiailag férfiak versenyeznek nők között, döntenek meg olyan rekordokat, amikért nők keményen megdolgoztak, és állítanak fel olyan új rekordokat, amiket a biológiai nőknek nagyon nehéz lesz megugrani.