Hirdetés

A körülbelül 150 tanuló befogadására alkalmas iskola megnyitóján mintegy 50 transznemű jelent meg, az ünnepségen a Koránból olvastak fel. Többen örömüket fejezték ki az esemény alkalmából, és azt mondták, úgy érzik, hogy a végre elismerték őket. „Muszlimok vagyunk, de nem mehetünk a mecsetbe” – panaszkodott ugyanakkor egyikőjük -, „másokkal sem tudunk találkozni.”

Abdulrahmán Azad, a kezdeményezés mögött álló egyik vallástudós azt mondta, a Dakka külvárosában megnyílt iskola az első ilyen jellegű tanintézmény a transzneműek, hindusztáni nyelven hidzsrák számára, akiknek a nehézségeiért a társadalmat és az államot tette felelőssé. „Véget akarunk vetni a diszkriminációnak. Allah senkit nem különböztet meg hátrányosan, nekik is ugyanolyan jogokat kell kapniuk, mint más embereknek” – szögezte le.

Becslések szerint a mintegy 168 milliós Bangladesben körülbelül 1,5 millió transznemű élhet. Vazed Haszina miniszterelnök kormánya 2013-ban fogadta el jogilag a harmadik nem létezését, ám egy, a gyarmati időkből fennmaradt – ritkán alkalmazott – törvény még mindig hat hónap börtönbüntetéssel sújtja az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot.

A térségben az LMBT-közösség tagjait, a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat és transzszexuálisokat még mindig gyakran éri hátrányos megkülönböztetés, elsősorban a szélsőségesek, az iszlamisták részéről.

Korábban írtuk

Négy évvel ezelőtt megöltek két meleg aktivistát – az ország egyetlen, az LMBT-közösség tagjainak szóló újság szerkesztőit -, a gyilkosságok elkövetőjeként később az al-Kaida terrorszervezet egy helyi csoportja jelentkezett. Ezt követően sok aktivista elmenekült Bangladesből.