Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Vitaliy Holovin
Hirdetés

A mérsékelt jobboldali üzleti-politikai napilap online cikke szerint a kanadai kormányzat „rendkívül szokatlan” lépése lehetővé teszi, hogy a miniszterelnök korlátozza a nyilvános gyülekezést annak érdekében, hogy megszüntesse a közlekedési és kereskedelmi forgalmi zavarokat keltő fővárosi és határmenti tüntetéseket.

A WSJ szerint a Justin Trudeau által bejelentett lépések talán a legradikálisabbak a nyugati kormányzatok által a kötelező védőoltás ellen tüntetőkkel szembeni eddigi intézkedések és a járványügyi közösségi korlátozások között. „Nem csoda, hogy a döntés azonnal bírálatot váltott ki néhány kanadai politikai vezető és polgári szabadságjogokat védő civil szervezet részéről” – fogalmazott a lap.

Az Euractiv című, brüsszeli székhelyű európai hírportál keddi online tudósítása szerint a kanadai veszélyhelyzeti törvény alapján az ottawai kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek igyekeznek leállítani a tüntetők pénzügyi támogatását, illetve a kabinet lépéseket tett a tartományi és városi rendőrség szövetségi karhatalmi erőkkel történő megerősítésére.

„Ez nem békés tüntetés. A közúti torlaszok kárt okoznak a kanadai gazdaságnak és veszélyeztetik a közbiztonságot. Kárt okoznak a munkásoknak, akik a mindennapi munkájukból tartják fent a családjukat” – fejtette ki sajtótájékoztatóján Justin Trudeau.

Korábban írtuk

„Nem engedhetjük meg és nem is fogjuk megengedni az illegális és veszélyes tevékenység folytatását” – idézte a Daily Caller című amerikai jobboldali hírportál kedden a kanadai kormányfőt.

„Szeretném mindenki számára világossá tenni: a fenti intézkedések hatálya időben és térben korlátozott lesz, a lépések célzottak, méltányosak és arányosak lesznek mindazokkal a fenyegetésekkel, amelyekre válaszul születtek. Ez az egész a kanadai állampolgárok biztonságának megőrzéséről szól” – tette hozzá a miniszterelnök.

A kanadai polgárjogi szövetség (CCLA) szerint azonban a kormány nem volt abban a helyzetben, hogy életbe léptethette volna a veszélyhelyzeti törvényt, amelyet a „szuverenitással, biztonsággal és területi épséggel” kapcsolatos fenyegetések kezelése érdekében alkottak meg – áll a CCLA közleményében.

A „Szabadság Konvoj” elnevezésű tüntetéssorozatot a koronavírus elleni kötelező védőoltással vagy karantén-kötelezettséggel szemben tiltakozó, az amerikai határon rendszeresen átkelő kanadai kamionosok kezdeményezték. A demonstrációkhoz azonban csatlakoztak mindazok, akik nem értenek egyet a Trudeau-kormány járványügyi korlátozásokat érintő intézkedéseivel vagy az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást terhelő adók kivetésével.

A kanadai tüntetések nyomán hasonló kamionos demonstrációkat szerveztek Izraelben, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

A kanadai kamionos tüntetők hat napig eltorlaszolták az Ontario tartománybeli Windsor és a Michigan állambeli Detroit között fekvő Ambassador-hidat, amely az egyik legforgalmasabb közúti határátkelőhely Kanada és az Egyesült Államok között. A kanadai rendőrség vasárnap feloszlatta a tüntetést.

Mindeközben kanadai tüntetők Alberta, Manitoba és Brit-Kolumbia tartományokban is eltorlaszoltak kisebb határátkelőhelyeket, a fővárosi tüntetések pedig immár több mint két hete tartanak. Az ottawai demonstrálók a kanadai parlament előtt táboroznak, és néhányan közülük találkozni akarnak a miniszterelnökkel, mivel véleményük szerint a legutóbbi kormányzati intézkedések már túl messzire mentek.