Fotó: MTI/EPA/Valerie Blum
2019. október 22-én Montrealban készített kép Justin Trudeau kanadai miniszterelnökről és a feleségéről, Sophie Gregoire Trudeau-ról
Hirdetés

„Világosan le akarom szögezni: semmilyen tünetem sincs, jól vagyok, és a modern technológia révén távmunkában is tudok dolgozni” – mondta a kormányfő pénteken az ottawai hivatalos rezidencia előtt gondosan megszervezett sajtótájékoztatón, ahol első ízben szólalt meg – a koronavírus miatt kellő távolságra az újságíróktól -, amióta felesége vírustesztjéről előző nap kiderült, hogy pozitív.

Azóta a 48 éves Trudeau-t, a feleségét, Sophie Grégoire-t és három 6 és 12 év közötti gyermeküket a kormányfői hivatal és a parlament közelben lévő hivatalos rezidencián különítették el. Sophie Grégoire Londonból tért vissza, amikor jelentkeztek nála a SARS-Co-2 vírus okozta fertőzés enyhe tünetei, amelye miatt meghatározatlan időre karanténban marad.

„A távmunka? Nem praktikus és kissé frusztráló” – ismerte el Trudeau.

„Társasági lények vagyunk, de most ez kell tennünk” – sajnálkozott Trudeau, és ezt megtoldotta azzal, hogy példát kell mutatnia, amikor a kormány arra kéri a kanadaiakat, hogy elővigyázatosságból vonuljanak karanténba, ha a COVID-19 tüneteihez hasonló jeleket tapasztalnak, főként, ha külföldről érkeztek haza.

A modern technológia révén Trudeau munkanapja semmiben se változott, a korábbi szokásoknak megfelelően látta teendőit: telefonon beszélt Emmanuel Macron francia, Donald Trump amerikai elnökkel, Boris Johnson brit és Giuseppe Conte olasz kormányfőkkel, a kanadai tartományok első minisztereivel. Állandó kapcsolatban áll a miniszterekkel, péntek este a kormány rendeletek özönét adta ki.

Arra a kérdésre, hogyan néz ki egy távmunkában dolgozó miniszterelnök mindennapja, Trudeau elmondta: a gyerekek délelőtt legóztak, a felesége a család barátaival telefonált, ő pedig beszélt telefonon külföldi partnereivel, kormánytagokkal és tisztviselőkkel. Arra a kérdésre, hogy a gyermekeket stresszeli-e a helyzet, Trudeau, aki a Twitteren ápolja a jó családapa-imázst, elmondta: jókat beszélgetnek a gyerekekkel arról, hogy mi zajlik körülöttük, hogyan ne legyenek túlságosan idegesek, de azért -tette hozzá – kicsit aggódjanak is.