„A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát” – hangsúlyozta az elnök a szigorú bevándorlási politikája jelképévé vált falszakasz előtt. „Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal” – tette hozzá a Capitolium épületének ostroma miatt komoly belpolitikai nyomás alá került elnök.

Hirdetés

Az amerikai kongresszus határozatban akarja felszólítani Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Pence várhatóan egy esetleges határozat esetében sem fog így cselekedni.

Trump egyben hatalmas sikertörténetként könyvelte el határfal építési törekvéseit az Egyesült Államok déli határán, ami a latin-amerikai országokból érkező migránsok feltartóztatását hivatott szolgálni. Kijelentette, hogy azokban a térségekben, ahol felhúzták a falat, jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. Hangsúlyozta, hogy kormánya véget vetett a bevándorlási káosznak és visszaállította az Egyesült Államok szuverenitását. Óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is a fal lebontására.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés