A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is egy ünnepség keretében gyújtották meg a Fehér Ház kertjében az “ország karácsonyfáját” díszítő, ezernyi égőt. Trump elnök beszédében kiemelte: Jézus Krisztus mindörökre megváltoztatta az emberi történelem alakulását.


Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Donald Trump ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy elmondta, egész évben várta már ezt a napot, hiszen amerikai elnökként most először kívánhat a nemzetnek és a világnak boldog karácsonyt.

Ezután felidézte, hogy 1870-ben Ulysses S. Grant elnök volt az, aki a karácsonyt hivatalos ünneppé nyilvánította, majd hozzátette: “Úgy érzem, most újra ezt tesszük”, utalva arra, hogy a politikai korrektség nevében az utóbbi években egyre inkább megpróbálták háttérbe szorítani a karácsony valódi üzenetét.

A nemzet születése óta, mondta, “az amerikaiak a karácsonyra az ima és az imádás, a hála és a jószándék, a béke és a megújulás ünnepeként gondoltak”.

“Melania és én kitörő örömmel fogadjuk ennek az áldott időszaknak a közeledtét, urunk és megváltónk, Jézus Krisztus születésének ünnepét” – mondta az elnök. – “Izgatottan gondolunk azokra – éljenek bár hazánkban vagy a világ más táján -, akiknek lelkét elönti a karácsony csodája”.

Megjegyezte, hogy Jézus születése mindörökre megváltoztatta az emberi történelem alakulását: “Nem nagyon van életünknek olyan része, amelyen az Ő élete ne hagyott volna nyomot: a művészetekben, a zenében, a kultúrában, a törvényekben, és a világ minden táján élő minden ember szent méltósága iránt érzett tiszteletünkben”.

“Karácsony táján minden évben ráeszmélünk, hogy az ünnep valódi szelleme nem arról szól, amink van, hanem arról, amik vagyunk. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Ilyenkor ez az örömünk igazi forrása. Ettől lesz boldog a karácsony” – fejtette ki.

Az elnök köszönetet mondott minden amerikainak, aki a közösségéért dolgozik, különösképpen a gyengék védelmezőinek, a fegyveres és rendfenntartó erők kötelékében szolgálatot teljesítőknek, a tanároknak, a lelkészeknek.

“Karácsonykor mindennél jobban tudatosodik bennünk, hogy a család az amerikai élet alapköve” – zárta gondolatait az elnök. – “Így most Isten áldását kérjük családunkra és nemzetünkre. És imádkozunk, hogy országunkban minden gyermeknek szeretettel teli otthona legyen, minden közösségünk reménnyel teljen meg, nemeztünk pedig hittel legyen megáldva”.

(SVÁ)