Fotó: MTI/AP/Evan Vucci (archív)
Hirdetés

Az újságírók előtt az amerikai elnök „barátjának” nevezte Netanjahut, és bejelentette, hogy helyi idő szerint kedden délben hozza nyilvánosságra a régóta ígért béketervet.

Donald Trump kifejtette: úgy gondolja, hogy e tervvel „lesz esély” a béke megteremtésére. „Jó kezdet” – fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a palesztinok támogatását is sikerül megszerezni ehhez. „Szerintem végül megkapjuk a palesztinok támogatását” – mondta, s hozzátette, hogy a terv „csak javaslat” Izraelnek és a palesztinoknak. Anélkül, hogy a terv részleteibe bocsátkozott volna, Trump leszögezte: az „nagyon jó lesz” a palesztinoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nélkülük a terv nem lesz végrehajtható. „De nekem ez is rendben van” – mondta. Trump még a múlt héten azt nyilatkozta, hogy „röviden” beszélt a palesztin vezetőkkel a béketervről, és rövid időn belül ismét egyeztet velük. Hétfőn megismételte: a térségben tapasztalható feszültség csökkentését „a palesztinoknak is akarniuk kell, s bár kezdetben nem akarják majd, de a végén igen”. A palesztinokról szólva az elnök kifejtette: „nem élnek jól. Mint tudják, megszüntettük a nekik nyújtott segélyeket, s bár ez olyasmi, ami nem kedvemre való, de mégis megtettem. Szerintem nagyon jó az esély, hogy erre ismét igényt tartanának”. A palesztinok „kiváló tárgyalópartnerek” – tette hozzá.

Az amerikai elnök hétfőn először Netanjahu kormányfővel tárgyalt zárt ajtók mögött, majd külön fogadta Benjamin Ganz vezető izraeli ellenzéki politikust, a Kék-Fehér párt elnökét.