Mindenképp tárgyal majd egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a vietnami Da Nangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcstalálkozóján – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció, szerk.
Fotók: ShutterStock.com, illusztráció


Fotók: ShutterStock.com, illusztráció

Az APEC-csúcsot november 10-én és 11-én rendezik meg Vietnamban. Peszkov elmondta, hogy a találkozó részletei még mindig kidolgozás alatt vannak, de a két vezetőnek Da Nangban mindenképp módja lesz szót váltani egymással.
     
Nyilvánvalónak nevezte, hogy a két vezető „a legélesebb kérdésekről” fog eszmecserét folytatni, melyek közé sorolta a Koreai-félsziget ügyét. A szóvivő kitért az elől, hogy kommentálja az észak-koreai rakétakísérletek és a termonukleáris kísérleti robbantás nyomán kialakult helyzetet.
    
Peszkov kifejezte Moszkva reményét, hogy folytatódni fog az együttműködés Oroszország és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) között, és hogy nem valósul meg a „legrosszabb forgatókönyv”, amely szerint kizárnák az orosz válogatottat a 2018-as phjongcshangi téli olimpiáról. Mint mondta, egy ilyen döntés súlyos veszteséget okozhatna az olimpiai mozgalomnak.
    
A szóvivő hangoztatta, hogy Oroszország a nemzetközi olimpiai mozgalom felelősségteljes tagja. Elismerte, hogy „napirenden szerepel egy sor, a doppinghasználattal kapcsolatos problémás kérdés”, de leszögezte, hogy „szó sem lehet a droghasználat állami támogatásáról”.
    
„Oroszország elnökének utasítására sporttisztségviselőink folytatják az intenzív párbeszédet a NOB-bal és annak képviselőivel” – mondta.
    
Megerősítette, hogy Putyin „a rendszeres elnöki munkakapcsolatok keretében” hamarosan ismét találkozik török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal. Török sajtóértesülések szerint Erdogan november 13-án Oroszországba készül.
     
Peszkov elmondta, hogy a Kremlnek tudomása van azokról a sajtójelentésekről, amelyek szerint az orosz Szibur gázfeldolgozó és petrokémiai holding kapcsolatban áll Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszterrel, de a részleteket nem ismeri, mert az orosz cég magánvállalat.

(MTI)