Fotó: shutterstock.com, archív

Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti elnöke az Unió állapotáról szóló évértékelő beszéd elhalasztására kéri Donald Trumpot abban a levélben, amelyet az elnöknek írt hétfőn.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció) 

A január 29-én esedékes beszéd elhalasztását Pelosi a részleges kormányzati leállásra hivatkozva kérte.

„Hacsak a teljes kormányzati munka nem indul újra még a héten, azt javaslom, hogy közösen határozzunk meg egy következő, megfelelő dátumot, amikor majd a teljes kormányzat dolgozik már” – fogalmazott a házelnök. Megjegyezte még, hogy mivel a titkosszolgálat és a belbiztonsági minisztérium munkatársai – akiknek feladata a fontos országos események biztonságának garantálása – nem kaptak fizetést a 26. napja tartó részleges kormányzati leállás miatt, ezért a beszéd kongresszusi megtartása „biztonsági aggodalmakat” vet fel.

Donald Trump valószínűleg nemleges választ ad a felvetésre, szerdán reggel ugyanis egyik Twitter-bejegyzésében arról írt: „egyre nyilvánvalóbb, hogy a radikális Demokrata Párt a nyitott határok és a bűnözés” híve. Hozzátette még, hogy szerinte a demokraták semmit nem akarnak tenni a déli határokon kialakult nagy humanitárius válság megoldásáért. „2020” – írta a bejegyzés végén, utalva arra, hogy a kérdést a 2020-as elnökválasztási kampány részévé teheti.

Egy másik mikroblog-bejegyzésben megjegyezte: a világban jelenleg 77 „nagyobb,  vagy jelentősnek számító fal létezik, és 45 ország van, ahol terveznek, vagy már építenek is falakat”.

Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője a CNN hírtelevíziónak adott interjújában később azt hangoztatta, hogy „nem lesz évértékelő” mindaddig, amíg tart a részleges kormányzati leállás. A marylandi politikus emlékeztetett rá: „a házelnök hívja meg az elnököt a kongresszus két háza előtt elmondandó beszéd megtartására, és ő (Pelosi házelnök) leszögezte, hogy míg folytatódik a kormányzat részleges leállása, mi nem fogunk úgy dolgozni, mintha minden rendben lenne”.

Az Unió állapotáról szóló évértékelő beszéd elmondásának előfeltétele, hogy a házelnök meghívja rá az elnököt, és ha Nancy Pelosi úgy dönt, hogy ezt a meghívót nem küldi el Donald Trumpnak, akkor az elnöknek nem lesz módja évértékelőt tartani a kongresszusban. Erre az elmúlt évtizedek amerikai történelmében még nem volt példa.  

A beszéd elmondásához zöld  jelzést  kell adnia a kongresszusnak is: a törvényhozás mindkét házának határozatot kell elfogadnia erről. Sajtóinformációk szerint a határozatok előkészítése még nem kezdődött meg.