Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo, archív
Hirdetés

A szövetségi munkaügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a 2,5 millió új munkahely létrejöttével a munkanélküliség 14,7 százalékról 13,3 százalékra csökkent. Donald Trump a Fehér Házban tartott sajtókonferencián az amerikai gazdaság – elemzők által is meglepően gyorsnak minősített – kezdődő talpra állását dicsérte.

„Erre senki nem számított” – fogalmazott. – „Visszahozzuk a munkahelyeket, és jövőre még ennél is jobban fogunk állni”.

A koronavírus-járvány miatti országos leállást egy hurrikánhoz hasonlítva hangsúlyozta, hogy az igazi, nagy gazdasági fellendülés 2021-ben indulhat meg ismét.

Korábban írtuk

Az elnök megjegyezte: ha az őszi elnökválasztáson a demokraták győznének, akkor a gazdaság további javulását megakasztják a várható magasabb adók és a demokrata politikusok által „új zöld megállapodás” néven szorgalmazott, elsősorban a környezetvédelemre összpontosító elképzelések.

Bejelentette, hogy a kormányzat további gazdaságélénkítő csomagot tervez, különösen szeretné segíteni a szórakoztatóipar helyzetének javítását, és „valamit csinálni akarunk az éttermekkel is”. Erre vonatkozóan a közeljövőben jelenti be a konkrét ösztönző intézkedéseket. Ezen kívül a személyi jövedelemadó további csökkentését is kilátásba helyezte.

Trump leszögezte, hogy az amerikai gazdaság talpra állásának jótékony hatása lesz a világgazdaságra is.

„Pozitív erő vagyunk” – mondta.

Kitért a koronavírus-járvány kezelésére is. Leszögezte, hogy a vírusfertőzés által leginkább veszélyeztetett, úgynevezett sérülékeny rétegek megóvására kell összpontosítani a figyelmet és az erőforrásokat, az egészséges amerikaiaknak pedig vissza kell térniük a munkába valamennyi tagállamban. Megismételte, hogy ősszel az iskoláknak is újra meg kell nyitniuk kapuikat.

A Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián jelen volt Larry Kudlow gazdasági főtanácsadó, az Országos Gazdasági Bizottság vezetője. Kifejtette, hogy júniusra a mostaninál is jobb munkanélküliségi adatokra számít. Meglátása szerint az amerikai gazdaság 20 százalékos növekedést mutat majd az év harmadik és negyedik negyedévében.

Mike Pence alelnök a CNBC televíziónak péntek délelőtt adott interjújában szintén a gazdaság gyors fejlődéséről beszélt, és leszögezte, hogy a szövetségi kormányzat „kész, akar és képes is” együttműködni a tagállamokkal a koronavírus-járvány miatti megrendült gazdaságuk megsegítésében.