Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta és jövőbeni kétpárti együttműködést szorgalmazott Donald Trump amerikai elnök szerdán, az előző napi félidős választásokat követő első sajtóértekezletén a washingtoni Fehér Házban.  Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház várható következő elnöke kijelentette, hogy a jövőben „a Demokrata Párt felelőssége lesz a végrehajtó hatalom ellenőrzése”. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A félidős választásopk ideiglenes végeredménye szerint  a demokraták a képviselőházban 229 mandátumot nyertek el a republikánusok 206 helyével szemben. A szenátusban viszont a republikánusoknak sikerült erősíteniük: a 100 tagú felsőházban 51 helyett 53 szenátoruk lesz.

A republikánus párti Trump igyekezett kisebbíteni pártja képviselőházi veszteségeit, hangsúlyozva, hogy évtizedek óta a legnehezebb helyzetben volt a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy az ellenzéki demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és – ahogyan fogalmazott – egyes „különleges érdekcsoportok”.

A választás eredményeire kitérve Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók „egyértelműen megfeddték” azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Hangsúlyos elismeréssel szólt a képviselőház várható elnökéről, Nancy Pelosiról, dicsérve a kaliforniai politikus eddigi munkásságát.„A demokraták vezette képviselőház nem fog kibújni ki az ellenőrzés felelőssége alól, de nem keresi a harcot” – mondta Pelosi. A tervei közül megemlítette, hogy meg akarja vizsgálni Trump kormányzatának a politikáját az illegális bevándorló családok szétválasztását illetően.

Az elnök hangsúlyozta: egyetért Nancy Pelosival, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett.

„A demokraták vezette képviselőház nem fog kibújni ki az ellenőrzés felelőssége alól, de nem keresi a harcot” – mondta Pelosi. A tervei közül megemlítette, hogy meg akarja vizsgálni Trump kormányzatának a politikáját az illegális bevándorló családok szétválasztását illetően.

Trump szerint a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is.

Kérdésre válaszolva Trump megismételte: nem volt semmiféle összejátszás oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Leszögezte: bármikor feloszlathatta volna a kampánycsapata munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottságot, de nem tette.

Egy másik újságírónak válaszolva hangsúlyozta, hogy most sem áll szándékában feloszlatni a bizottságot.

A kormány átalakítására vonatkozó kérdésekre nem kívánt konkrét válaszokat adni, elhárította azokat a kérdéseket is, amelyek Jeff Sessions igazságügyi miniszter és John Kelly kabinetfőnök távozását firtatták.

A szokatlanul hosszú – több mint kétórás – sajtókonferencián olykor vitába keveredett a sajtóval, olykor pedig szinte udvarolt az újságíróknak. A CNN hírtelevízióról szólva ismét hangoztatta, hogy aki „hamis híreket” közöl, az szerinte a „nép ellensége”. Jim Acostának, a CNN munkatársának azt mondta: „maga egy faragatlan, szörnyűséges figura, és nem kéne a CNN-nél dolgoznia”. Félbe is szakította a riportert, aki arról akarta kérdezni: számít-e arra, hogy Robert Mueller büntető eljárást indít ellene. 

Az elnök visszautasította a közszolgálati televízió (PBS) riporternőjének kérdését, amely arra vonatkozott: a választási kampányban nacionalistának mondta magát, amit sokan a fehér felsőbbrendűség hangoztatásával azonosítottak. Vajon ez azt jelenti, hogy az elnök támogatja a fehér nacionalistákat? – kérdezte a PBS afroamerikai riporternője. Trump a kérdést fajgyűlölőnek minősítette.

Az elnök szerdán reggel több mikroblog-bejegyzést is közzétett a kongresszusi választásokat követően.     Egyik üzenetében azt hangoztatta, hogy vissza lehet térni a munkához, van tennivaló, és konkrétumok nélkül a várható kereskedelmi megállapodásokat említette. Egy további bejegyzésben a republikánus politikusokra utalva leszögezte, hogy – mint fogalmazott – „akik magukévá tettek bizonyos politikát és bizonyos elveket, azok nagyon jól szerepeltek, akik nem, azoknak viszontlátásra”.

„A keddi választás Nagy Győzelem volt, az undok és ellenséges média nyomása alatt is” – fogalmazott Trump. Egy következő bejegyzésében visszatért a sajtó szokásos bírálatához, és kárhoztatta a szerinte „hamis híreket” gyártókat. 

Negyedik reggeli Twitter-üzenetében Trump megpróbálta elriasztani a képvelőház új, demokrata párti többségét attól, hogy vizsgálatokat indítson ellene. Ha mégis így tennének, írta, akkor „arra kényszerülnénk, hogy megfontoljuk az ellenük indítandó vizsgálatokat valamennyi titkosított információ kiszivárogtatásáért, és még sok minden másért”. 

A demokrata párti politikusok, köztük Pelosi, a választási kampányban többször kilátásba helyezte a Trump elleni vizsgálatokat, és meglebegtették az elnök alkotmányos elmozdítására irányuló eljárás megindítását is.

Floridában a szavazatok újraszámlálását követelte Bill Nelson demokrata párti szenátor, aki alulmaradt Rick Scott republikánus jelölttel szemben. Vitatja a vereséget a georgiai demokrata kormányzójelölt, Stacey Abrams is.

Elemzők szerint valószínűleg e vitatott eredményekkel magyarázható, hogy bár megvan már a választások ideiglenes végeredménye, egyelőre hivatalosan mégsem hirdették ki.