Fotó: MTI/EPA (archív)
Hirdetés

„Talán elgondolkodnék ezen… Maduro szeretne találkozni. Sosem ellenzem a találkozókat”

– mondta Trump az Axios amerikai hírportálnak az Ovális Irodában adott interjúban.

A hírportál szerint Trump nincs túl nagy bizalommal Juan Guaidó iránt, aki az Egyesült Államok és többtucatnyi más ország támogatása ellenére sem tudta megszerezni a hatalmat. Az Axios arról kérdezte Trumpot, bánja-e, hogy hallgatva John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadójára – aki azóta az elnök ellenlábasává vált -, elismerte Guaidót ideiglenes elnöknek.

„Olyan nagyon nem” – mondta Trump, és megjegyezte, hogy „meglenne ezzel és e nélkül is, de szilárdan ellene van annak, ami Venezuelában zajlik”. Hozzátette, hogy Guaidót megválasztották ugyan, de ő nem feltétlenül támogatta ezt.

Korábban írtuk

Az Axios megjegyzi, hogy egy esetleges találkozó Maduróval teljes fordulat lenne a venezuelai elnök elmozdítását célzó „maximális nyomásgyakorlás” politikában. Washingtoni vezetők, köztük Mike Pence alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter rengeteg energiát fektettek Guaidó támogatásába.

A venezuelai belpolitikai és gazdasági válság tavaly januárban súlyosbodott, miután Guaidó – akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányhoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta – Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánította magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében arra az időre, amíg meg nem tartják a szabad választásokat. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú külföldi szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságában tengődik, amelyet tovább mélyit az egészségügyi rendszer szétesése és a gyógyszerhiány a koronavírus-járvány közepette.