Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Néhány nappal a Hszi Csin-ping kínai elnökkel esedékes személyes találkozója előtt, szerdán Donald Trump a Fox Business televíziónak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy kereskedelmi megállapodás hiányában nagyon jelentős pótvámok kivetését rendeli el kínai importcikkekre. Megítélése szerint azonban a pekingi vezetés meg akar állapodni, mivel a kínai gazdaság omladozik.

A vámterhek elől termelésüket Kínából Vietnamba átmenekítő vállalatokról szólva az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy Vietnam még Kínánál is rosszabb a külkereskedelmet illetően.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a CNBC amerikai hírcsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy a két ország közel áll a megállapodáshoz. „Az út nagyjából 90 százalékát megtettük, és úgy gondolom, hogy be tudjuk fejezni” – mondta.

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások májusban megtorpantak annak nyomán, hogy az amerikai fél szerint Peking visszalépett az előkészítés alatt álló megállapodás egyes pontjait illetően, amelyeket korábban már elfogadott. Az amerikai elnök erre válaszul megemelte a 200 milliárd dollár értékű kínai importcikket sújtó pótvámokat, Peking pedig rövidesen szintén megemelte 60 milliárd dollár értékű amerikai termék pótvámját.