Észak-Korea idén is megtartotta Phenjanban az ország alapításának évfordulóján a katonai díszszemlét. Ezúttal, a 70. évfordulón azonban – bizonyára az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával megindult párbeszédnek köszönhetően – nem vonultattak fel nagy hatótávolságú rakétát – jelentették hírügynökségek.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az idei díszszemle jelmondatai a gazdaságfejlesztésről, a békéről és a két Korea egyesítésének távlati céljáról szóltak. Az évfordulóhoz kötődően az utóbbi két évben nukleáris kísérletet is végrehajtottak, most ez is elmaradt, bár Phenjan állítása szerint erre nem is lett volna képes, mert májusban felszámolta egyetlen kísérleti telepét. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is megtekintette a vasárnapi szemlét – Hszi Csin-ping kínai elnök küldöttjének társaságában –, de ezúttal nem beszélt.

Kim Dzsong Unnak történelmi jelentőségű találkozója volt Donald Trump amerikai elnökkel júniusban Szingapúrban, és az idén már kétszer találkozott Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. Mindkettőnek hitet tett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett. Kim szeptember 18. és 20. között harmadszor is találkozik Munnal, ezúttal már Phenjanban, nem pedig a közös határfaluban, Panmindzsonban.

Donald Trump reagálása

A parádén tankok és hagyományos rakétákat vonultattak fel atomfegyverek helyett, amit Donald Trump pozitív üzenetként értelmezett. „Észak-Korea épp az imént tartotta meg az ország alapításának 70. évfordulójára szervezett parádét, a szokásos atomfegyverek nélkül” – írta a Twitteren az amerikai elnök. „A téma a béke és a gazdasági fejlődés volt” – tette hozzá. Trump megköszönte Kim Dzsongunnak a gesztust és leírta, hogy sokkal jobb a helyzet, mint hivatalba lépése előtt.

Döcögős javulás az amerikai–észak-koreai kapcsolatokban
A történelmi jelentőségű Trump–Kim-találkozó után az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság augusztusban egyaránt azt várta, hogy a másik fél lépjen a Koreai-félsziget békéjének megteremtéséhez vezető úton. A hónap végéhez közeledve pedig Trump lemondta Mike Pompeo külügyminiszter Észak-Koreába tervezett látogatását, ezért nem mondható zökkenőmentesnek a két ország kapcsolatának javulása.