Fotó: ShutterStock.com/Evan El-Amin (archív)
Hirdetés

Az impeachment eljárás egyik megbízott demokrata vezetője levelet küldött Donald Trumpnak és ügyvédeinek, amelyben azt kéri, hogy a volt republikánus elnök a jövő kedden esedékes szenátusi tárgyalás előtt vagy közben tegyen tanúvallomást. Jamie Raskin levelében arra hivatkozott, hogy Trump ügyvédjei – kedden ismertetett állásfoglalásukban – tagadják azokat a „vitathatatlan tényeket”, amelyek szerint a volt elnök szerepet játszott a január 6-ai capitoliumi események kirobbanásában.

„Tekintettel arra, hogy vitatja ezeket a ténybeli állításokat, azért írok, hogy felkérjem önt, eskü alatt tegyen tanúvallomást, akár a szenátus vádemelésének tárgyalása előtt, akár annak során, a 2021. január 6-i tetteivel kapcsolatban” – fogalmazott Raskin.

Jason Miller, a volt elnök vezető tanácsadója később közölte: Trump nem tesz vallomást „az alkotmányellenes eljárásban”.

Trump jogi csapatának tagjai is hasonlóan nyilatkoztak. Bruce Castor és David Schoen „PR-mutatványnak” nevezték a kérést, és úgy fogalmaztak: „a levél is csak megerősíti, amit már mindenki tud: nem tudják bizonyítani a vádakat, amelyeket az Egyesült Államok 45. elnökével szemben hoztak fel, aki ma már magánember”.

Korábban írtuk


A jövő heti tárgyalás előtt felmerült, hogy tanúkat is beidéznek az eljárás során. Ugyanakkor szakemberek szerint a demokraták és a republikánusok szenátorai is gyors tárgyalást sürgetnek, hogy a felsőház zavartalanul dolgozhasson az új kormányzat feladatain. Egyes vélemények szerint mindez nem változtatna a végeredményen, ugyanis a múlt héten a republikánus szenátorok elsöprő többsége világossá tette, hogy ellenzi a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárást. Ezt bizonyította az a január 26-i szavazás, amelynek során az 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.