Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo, archív
Hirdetés

„Úgy döntöttem, hogy mivel Nicolás Maduro törvénytelen rezsimje továbbra is visszaél a hatalmával, Venezuela kormányának minden vagyonát zároltatom” – írta Trump a közleményben, amelyet levél kíséretében megküldött a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak is.

Az elnöki rendelet értelmében a venezuelai kormányzat javait, értékpapírjait – egyszóval vagyonát – nem lehet az országból „átutalni, kivinni, visszahívni vagy bármiféle módon manipulálni”.

Közleményében Donald Trump azzal vádolta a Maduro-kormányt, hogy „emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést”. Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett több ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjeként.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn egy limai konferencián Iránhoz, Szíriához és Észak-Koreához hasonló „latorállamnak” minősítette Venezuelát, és felszólította Oroszországot, hogy ne támogassa Madurót.

Bolton úgy vélte: Maduro rendszere a végét járja, és a venezuelai elnök csupán azért bocsátkozik tárgyalásokba az ellenzékkel, hogy időt nyerjen. Leszögezte, hogy Trump hétfőn aláírt elnöki rendeletével az amerikai kormányzat – mivel nemcsak zárolta a caracasi kormány minden vagyonát, hanem megtiltotta külföldi állampolgároknak is, hogy bárminemű pénzügyi tranzakciót hajtsanak végre Caracassal – „biztosítja, hogy Maduro rendszere kifogyjon a fenntartásához szükséges pénzügyi forrásokból”.

Hozzáfűzte: Washington meghozta a megfelelő intézkedéseket annak érdekében is, hogy a venezuelai nép továbbra is hozzáférhessen a segélyekhez.

Kedd délután a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: az amerikai kormányzat „minden megfelelő eszközt igénybe vesz” annak érdekében, hogy véget vessen Nicolás Maduro „diktatúrájának”.

„Nicolás Maduro diktatúrájának véget kell érnie ahhoz, hogy Venezuelának stabil, demokratikus és virágzó jövője legyen” – olvasható a közleményben, amelyben a Fehér Ház ismét megerősítette, hogy az amerikai kormányzat álláspontja szerint „minden megoldás az asztalon van”.

Venezuela szerint Trump döntése az ország elleni blokádot kívánja hivatalossá tenni

A már megkezdett „törvénytelen gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokád” hivatalossá tételét szolgálja Donald Trump amerikai elnök rendelete, amellyel zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát az Egyesült Államokban – közölte kedden a caracasi külügyminisztérium.

A venezuelai diplomáciai tárca állásfoglalásában leszögezte: nem fogják engedni az „agresszió elfajulását”, hogy az negatív hatással legyen a kormány és ellenzéke politikai párbeszédére.

Samuel Moncada venezuelai ENSZ-nagykövet a nap folyamán felszólította António Guterrest, a világszervezet főtitkárát és az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy akadályozzák meg Washington egyoldalú szankcióit. A diplomata hangsúlyozta: az Egyesült Államok „törvénytelen intézkedést hozott a világszervezet egyik tagja ellen, amit a nemzetközi közösség köteles elítélni”.

„Azt kérjük, hogy a BT avatkozzon be az ügybe, s az ENSZ alapokmányával összhangban intézkedjen” – mondta Moncada. „Továbbá azt követeljük, hogy az ENSZ-főtitkár világosan elítélje ezeket a Venezuela ellen irányuló egyoldalú cselekményeket” – fűzte hozzá.

A Trump által elrendelt vagyonzárlatot „globális mértékű” rablásnak minősítette. „Mindent zároltak – bankszámlákat, vagyontárgyakat – , ha repülőn érkezünk az Egyesült Államokba még a gépet is lefoglalják” – sérelmezte Moncada. „Ez egyszerűen globális mértékű rablás. Lényegében azt mondják az országoknak, hogy ne nyúljatok semmihez, ami Venezuelával kapcsolatos, mert megfizettek érte” – fogalmazott a diplomata.

A TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére Moncada elmondta, hogy az ő vagyonát nem zárolták, mivel diplomataként védve van a bécsi konvenció értelmében. Ugyanakkor a diplomáciai képviselet vagyonát már egy éve zárolták, így nem tud fizetni a közszolgáltatásokért sem, ami elviselhetetlen körülmény – emelte ki Moncada.

Hétfő esti közleményében Donald Trump azzal vádolta a Maduro-kormányt, hogy „emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést”.

Venezuelát súlyos társadalmi és gazdasági válság szorongatja, emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között. A felek képviselői ugyanakkor Norvégia közvetítésével politikai rendezést szolgáló tárgyalásokat folytatnak. A Juan Guaidó vezette ellenzék Maduro és rendszerének távozását, illetve új választások kitűzését akarja.