Mentőalakulatok továbbra is túlélőket keresnek az észak-nyugat olaszországi autópálya-híd tegnapi összeomlása után.

Fotó: MTI/EPALuca Zennaro

Fotó: MTI/EPALuca Zennaro

A rendőrség tájékoztatása szerint leglább 31 ember meghalt és 16 megsérült, amikor több tucat jármű zuhant 45 métert az összeomló hídról.

Információk szerint még hallhatók segélykiáltások a törmelék alól. Az eltűnt személyek számát négy és 12 közé teszik.

Nagyjából 250 tűzoltó és mentőkutyák kutatnak a romok közt.

Több száz embert kellett evakuálni a híd közvetlen környékéről, mert félő, hogy a még álló szerkezet egy része is leomolhat.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tragédiát – amely szakadó esőben történt -, de kérdések merültek fel a hídszerkezet biztonságát illetően.

A Morandi-hidat a hatvanas években építették, és az A10-es autópálya részét képezi.

James Reynolds, a BBC helyszínen tartózkodó riportere arról számolt be, hogy a tűzoltók a legkisebb résekbe is megpróbálnak behatolni abban a reményben, hogy a törmelék alatt még életben lévő embereket találnak, akik bent rekedtek járműveikben. Alessandra Bucci, a genovai rendőrség szóvivője is azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy valószínűleg vannak még túlélők a romok alatt.

A tragédia pillanataiban harminc-harmincöt autó és három nehézgépjármű haladt át a hídon, amely vasúti sínekre, a folyóba és egy raktárra omlott.

„Lehetséges, hogy a törmeléken belül olyan mélyedések léteznek, amelyek megvédik a bent rekedt áldozatokat” – nyilatkozta az olasz Vöröskereszt mentési munkálatait koordináló vezető, Marcello de Angelis, aki azokat ezért egy földrengés utáni helyzetben elvégzendő mentéshez hasonlította. – „Olyan csapatokat küldtünk a helyszínre, akik földrengések után szoktak dolgozni. Ez egy nagyon hasonló helyzet – beleértve egy újabb omlásveszély lehetőségét is”.

Az Ansa olasz hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő tanú azt nyilatkozta: „Egy döbbenetes morajlást hallottunk, és azt hittük, nagyon közel dörög az ég. Nagyjából 5 kilométernyire lakunk a hídtól, de így is iszonyatos volt a durranás. Nagyon féltünk. A forgalomban teljes káosz alakult ki, a város megbénult”.