Fotó: MTI/EPA-ANSA/Marco Ottico (szerk.)
Hirdetés

Matteo Salvinit és ügyvédeit szombat reggel várják Catania úgynevezett miniszteri bíróságára. A Liga közölte: a párt vezetője pénteken érkezik meg a szicíliai városba, ahol este „Az olaszok az elsők: kihívás a szabadságért” címmel nyilvános interjút ad az újságíróknak.

„Nyugodt vagyok és teljes a bizalmam a bírákban, remélem, nem lesz folytatása ennek a szerintem teljesen megalapozatlan eljárásnak” – nyilatkozta Matteo Salvini csütörtökön még Rómában. Hozzátette, abszurdnak találja, hogy bírósági megjelenésével egy időben a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) a szélsőbaloldali csoportokkal együtt vonul utcára ellene.

Catania városát három napra a Matteo Salvini mellett és ellene tüntetők foglalták el. A Liga csütörtöktől a kikötő területén mindenki előtt nyitott találkozókat rendez Az olaszok a szabadságot választják mottóval a párt politikusai és más jobboldali közéleti résztvevőkkel.

Többek között jelen van a Matteo Salvini tanácsadójaként ismert Giancarlo Giorgetti, valamint Angela Maraventano volt lampedusai alpolgármester. A találkozó szombat délelőtt szolidaritási tüntetéssel zárul, amelyhez a Liga szövetségese, Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke is csatlakozik.

Korábban írtuk

Sajtóértesülések szerint legalább ötezer előre regisztrált résztvevőt várnak, akiket a szervezők biztonságos távolságra állítanak majd egymástól. A demonstrációhoz Matteo Salvini is csatlakozik a bírósági ülést követően.

Liga not Welcome! – jelszóval tüntetnek szintén szombat délelőtt Matteo Salvini ellen szélsőbaloldali csoportok, amelyekhez nem kormányzati szervezetek (NGO) is csatlakoznak, valamint a PD is jelezte részvételét. Cataniában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe.

Sajtóértesülések szerint a szombaton esedékes előzetes tárgyaláson semmilyen döntés nem születik. Nunzio Sarpietro bíró további üléseket rendelhet el, majd ezt követően határoz arról, mely vádpontokat tartja megalapozottnak, és bíróság elé állítják-e Matteo Salvinit vagy sem.

A Gregoretti katonai hajó 135 fős migránscsoporttal tavaly július 28-án kapott engedélyt a kikötésre a szicíliai Augustában, a migránsok partra szállását azonban akkori belügyminiszterként Salvini nem engedélyezte. Feltételként azt szabta, hogy a csoport tagjai ne maradjanak Olaszországban, hanem osszák szét őket az erre önkéntesen jelentkező európai uniós tagállamok között.

Matteo Salvini szeptember 24-től közösségi felületein közölte védekezési iratát, amelyben leszögezte: a betegeket partra szállították, a hajón végül százan maradtak, és nem voltak veszélyben, ellátásuk és egészségügyi ellenőrzésük folyamatos volt.

Várakoztatásuk a szétosztás európai megszervezése miatt bizonyult szükségesnek, és mindez a kormány teljes bevonásával zajlott. Salvini elutasította a vádat, miszerint bűncselekményt követett el, egyebek között azzal, hogy túszul ejtette a csoport tagjait, amiért tizenöt évig terjedő börtönt kockáztat. A politikus mentelmi jogát februárban vonták meg, és mivel volt kormánytagról van szó, az úgynevezett miniszteri bíróság testülete előtt zajlik a tárgyalás.

A kormány bejelentése szerint hétfőn módosítják a Salvini-féle migrációs törvényeket. Matteo Salvini úgy reagált, a Liga és szövetségesei készek egymillió aláírást gyűjteni a migrációt megfékező intézkedések megtartására.