Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara, archív
Abdel-Azíz Buteflika
Hirdetés

A délután folyamán tízezrek gyűltek össze Algír belvárosában, hogy elítéljék a szerintük a rendszer túlélést biztosítani hivatott elnökválasztást. A rohamrendőrség gyorsan és keményen avatkozott be, hogy megakadályozzon minden gyülekezést, de végül a tiltakozóknak sikerült a főpostánál áttörniük a rendőrkordont.

Egy közeli szavazókörben rövid időre fel kellett függeszteni a voksolást a tüntetők behatolása miatt.

A Független Nemzeti Választási Hatóság (ANIE) elnöke, Mohamed Sarfi szerint a részvételi arány 11 órakor 7,92 százalékos volt, amely alatta maradt a 2014. évi elnökválasztáskor 10 órakor regisztrált értéknek (9,75 százalék). Kora délután 20 százalékos részvételt jeleztek.

Az elemzők többsége igen alacsony részvételi arányra számít, miután a Hirak, a tiltakozó mozgalom bojkottra szólította fel a szavazókat, míg a hatalom hetek óta azt hangoztatja, hogy „tömeges” lesz a részvétel.

Kabilia régióban több helyen is felfüggesztették a szavazást, Bedzsajában megrongáltak egy szavazóhelyiséget, Tizi-Úzuban és Buirában zavargások törtek ki, emiatt mindenütt leállt a szavazás. Tizi-Úzuban a csendőrök könnygázt vetettek be, így akarván megakadályozni a tüntetőket, hogy behatoljanak a megyei közigazgatás épületébe.

A tüntetők február 22. óta demonstrálnak, Buteflika lemondását áprilisban elérve most a függetlenné válás – 1962 – óta hatalmon lévő teljes politikai osztály távozását követelik.

A választáson induló öt jelöltet – közöttük Buteflika két volt kormányfőjét – a „rendszer gyermekének” tekintik.

A rendszer erős embere, a Buteflikát megbuktató Ahmed Gait Száleh vezérkari főnök a júliusi meghiúsult elnökválasztás után kitart amellett, hogy gyorsan megválasszák az új államfőt, aki majd kivezeti az országot a gazdasági válság súlyosbította jelenlegi politikai és intézményi válságból.