Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Baloldali aktivisták országszerte tüntetést szerveznek a Robert Mueller és az általa vezetett, a Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánycsapatának tagjai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló bizottság támogatására. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A „Senki nem áll a törvény felett” jelszóval szervezett tüntetést a liberális MoveOn nevű szervezet hirdette meg és más liberális aktivista csoportok is csatlakoztak hozzá.  

Terveik szerint több nagyvárosban az utcára vonulnak, azt követelve, hogy Donald Trump elnök ne tegyen semmit, amivel megakadályozhatja a Mueller vezette vizsgálóbizottság munkáját. 

Akciójukat Jeff Sessions igazságügyi miniszter szerdai menesztése  váltotta ki. Ügyvezető miniszternek ugyanis Donald Trump elnök Matthew Whitakert, Sessions kabinetfőnökét nevezte ki, aki korábban többször is bírálta Robert Muellert és a vizsgálóbizottság munkájának kordába szorítását és mielőbbi lezárását sürgette. Jeff Sessions etikai megfontolásokra hivatkozva kivonta magát valamennyi, az amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásra vonatkozó vizsgálat alól. 

„Donald Trump egy haverját nevezte ki, hogy felügyelje a különleges tanácsadó Trump-Oroszország vizsgálatát” – olvasható a MoveOn internetes honlapján. A szervezet azt ígéri, hogy csütörtökön valamennyi amerikai tagállamban legalább egy tüntetést tartanak. 

Matthew Whitaker megbízatását már szerdán élesen bírálták a vezető demokrata párti politikusok. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője „alkotmányos válságot” jósolt arra az esetre, ha Muellert elmozdítanák. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője, a házelnöki poszt várományosa közleményben bírálta Whitaker kinevezését, amely szerinte „otromba kísérlet” a Mueller-bizottság munkájának aláásására és lezárására.