Jelentős, egyes források szerint több tízezres tömeg gyűlt össze szombaton Rómában a szakszervezeti szövetségek felhívására a gazdasági növekedést elősegítő politikát követelve a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormányától.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tüntetésen a nyugdíjasokat és a diákokat képviselő szövetségek és az ellenzéki szociáldemokraták, a Demokrata Párt (PD) is részt vettek, a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tüntető „sárgamellényes” mozgalom olaszországi támogatói – akik az Európai Unióból való távozást, az üzemanyag jövedéki adójának csökkentésétés, a bankok, a biztosítók és az autópálya-üzemeltetők államosítását akarják elérni – azonban az utolsó pillanatban lemondták az általuk meghirdetett tiltakozást.

A tüntetők, akik menetrendszerinti és 12 különvonattal, 1300 busszal, diszkont légitársaságok járataival utaztak a fővárosba, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedéseket és az adónyomás enyhítését követelve vonultak utcára, és többek között azért is, hogy bírálják a Giuseppe Conte vezette kormány által tervezett, havi 780 eurós alapjövedelem bevezetését. A szakszervezetek szerint az alapjövedelem eltántorítja a munkakereséstől az állástalanokat. A tüntetők szerint továbbá a kormány által bejelentett beruházási tervek nem elég nagyratörőek, a nyugdíjreformról szóló tervek pedig korlátozottak.

A demonstrációt a legerősebb szakszervezeti föderáció, az 5,5 munkavállalót képviselő CGIL frissen újraválasztott titkára, Maurizio Landini vezette. A föderáció balszárnyához sorolt Landini szerint a beruházások tíz év alatt 30 százalékkal, összességében 100 milliárd euróval csökkentek Olaszországban.

„A kormánynak változtatnia kell az irányon, fél lábbal már a recesszióban vagyunk” – hangoztatta a második legnagyobb érdekképviseleti szövetség, a CISL vezetője, Annamaria Furlan.

A szombati volt a legjelentősebb szakszervezeti mozgósítás a 2014 végi, 2015 eleji óta, amikor is az akkor hivatalban lévő balközép kormány munkaügyi reformja ellen tiltakoztak.