Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Tusk ezt igyekezett úgy magyarázni, hogy nagyapja nem önként jelentkezett szolgálatra a Wehrmachtba. Történészek szerint azonban ez nem igaz, Józef Tusk a karrierje érdekében csatlakozott a náci hadsereghez, fogalmaz az Origo.

Azzal védekezett akkor, hogy erről csak most szerzett tudomást. Azt mondta:

„Nincs mit sajnálnom, ez a családom története. Történészként és emberként pedig inkább ismerem a fájdalmas igazságot, mint a kellemes hazugságot” – áll a portál cikkében.

A 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban több fotót is közölt a sajtó, melyen, mint írják, Donald Tusk nagyapja, Józef Tusk látható. A napvilágot látott képek közül néhány eredetét ugyanakkor vitatták.

Mindez most azért került előtérbe, mert Donald Tusk a héten újfent bírálta a magyar miniszterelnököt: a Spiegelnek adott interjújában vont náci párhuzamot Orbán Viktorral és a magyar – koronavírus elleni – intézkedésekkel kapcsolatban.

– A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra – mondta Tusk az interjúban, amit a brüsszeli Euronews szemlézett, arra emlékeztetve: Schmitt nemcsak konzervatív jogtudós és a Nemzeti Szocialista Párt tagja volt, hanem aktívan segített a náci rezsim legitimitásának megteremtésében is.

A PestiSrácok azt írja, Donald Tusk szavaira Schmidt Mária a Twitteren reagált. A Terror Háza Múzeum főigazgatója megjegyezte: „az egyre inkább »el-anne-applebaumosodó« Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője náci párhuzamot vont a magyar miniszterelnökkel és a koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatosan, majd »blitzkrieg«-re szólít fel a gazdaságot illetően. Lehet, hogy még nem heverte ki a 2005-ös csúnya vádaskodást, ahol az alábbi fotót is felhasználták ellene?

Az egyre inkább “el-anne-applebaumosodó” Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője náci párhuzamot vont a magyar…

Gepostet von Schmidt Mária am Samstag, 18. April 2020