Hirdetés

Az ukrán vészhelyzeti hatóságok közleménye szerint a lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

Andrij Tuz, a létesítmény szóvivője nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszaka folyamán telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel a Enerhodarban kialakult helyzetről – tudatta a washingtoni Fehér Ház. Biden is felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a katonai tevékenységgel az erőműnél.

Zelenszkij az ukrán elnöki hivatal által közzétett videón kijelentette, hogy Oroszország a háborúban „nukleáris terrorizmushoz” folyamodik, és meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát.

Korábban írtuk

„Figyelmeztetünk mindenkit, hogy még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében. Ez a terrorista állam nukleáris terrorizmust alkalmaz” – húzta alá az ukrán elnök.

A hír megjelenése után elsőként Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált, aki a Twitteren azt írta, hogy az oroszok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet, amelyben tűz ütött ki. A miniszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.

„Az oroszoknak azonnal abba kell hagyniuk a tüzelést, oda kell engedniük a tűzoltókat, és biztonságos övezetet kell létrehozni” – írta a miniszter a közösségi oldalon.

A Zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh a Facebookon azt írta, hogy a tűzoltóknak sikerült bejutniuk a létesítménybe, és nincs sugárveszély.

„Az erőmű igazgatója jelezte, hogy a nukleáris biztonság garantált. Az illetékesek szerint egy oktató épületet és egy laboratóriumot érintett a tűz” – tudatta Sztaruh.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség péntek hajnalban arról adott hírt, hogy az ukrán hatóságoktól azt a tájékoztatást kapta, hogy nem mértek változást a radioaktív sugárzásban az atomerőműnél.

A város polgármestere nem sokkal ezt megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az orosz és az ukrán erők a település határában harcolnak.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Megfékezték a lángokat

Az ukrán vészhelyzeti hatóságok Facebokon azt közölték, hogy sikerült eloltani az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőműnél péntek hajnalban keletkezett lángokat, amelyek egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

A zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh Facebookon azt közölte, hogy a nukleáris biztonságot helyreállították. A tűznek nincsenek áldozatai.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Twitteren azt közölte, hogy a tűzben nem sérültek meg alapvető fontosságú berendezések, a területen pedig nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke. A szervezet folyamatos kapcsolatot tart az ukrán hatóságokkal, a nap folyamán pedig sajtótájékoztatót tartanak.