Üdvözölték az erdélyi magyar lapok hétfőn a romániai utcai megmozdulások eredményét, a legtöbb újság azonban úgy látja, hogy a korrupt politikusoknak mentőövet dobó vitatott kormányrendelet vasárnapi visszavonása már nem elég a tüntetőknek. Több lap vezércikkírója úgy látja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rosszul vizsgázott a kiélezett politikai helyzetben.

A Krónika című napilap hétfői vezércikke szerint a Grindeanu-kormány már nem szerezheti vissza az eljátszott bizalmat, így a büntető törvénykönyvet módosító rendelet visszavonását a kormány lemondásának kell követnie. „Ki bízna meg egy olyan kabinetben, amelyik már egyszer megpróbált az éjszaka leple alatt elfogadni egy olyan jogszabályt, aminek köszönhetően politikai holdudvara megmenekülne a börtönbüntetéstől” – tette fel a kérdést a cikkíró.

A Krónika szerint a Grindeanu-kormány a mandátuma egy hónapja alatt annyit ártott az országnak, mint korábban a Ponta-kormány három év alatt. „Az RMDSZ azonban még mindig nem határolódott el tőlük. Nem csoda, hogy erősödnek a hangok, hogy a szövetség az erdélyi magyarság PSD-je (Szociáldemokrata Pártja)” – vélte a cikkíró.

A kolozsvári Szabadság vezércikkírója azt hangsúlyozta, hogy a romániai nagyvárosokban tartott tüntetések az erdélyi magyarokat is öntudatukra ébresztették. „Végre úgy viselkedtünk, mint aki otthon van az országában. Végre sikerült levetni a lassú halálra ítélt enklávé szélmalomharcosának jelmezét. Végre állampolgárok voltunk – a szó legnemesebb értelmében. És mindezt felsőbb utasítás, irányítás nélkül – csupán azért, mert így diktálta a lelkiismeret” – vélte a cikkíró.

A Szabadság vezércikke szerint az eseményekben az erdélyi magyarság politikai képviselete is megmérettetett, és könnyűnek találtatott. „Adott volt egy helyzet, amikor nagyon gyorsan és nagyon határozottan azt kellett volna mondani: a magyar embereket képviselő szervezet ismeri a diplomácia és a taktikázás művészetét, azonban az alapvető erkölcsi, emberi értékek mindezek fölött állnak. A szervezet nem mondta. Kivárt. Fogalmazgatott, körülményeskedett, árnyalgatott, magyarázott, kontextusba helyezett. Rosszul tette” – állapította meg vezércikkében a napilap.

A Háromszék című székelyföldi napilap vezércikkében arról írt, hogy a tüntetők csak csatát nyertek, az igazi háború még hátra van. A baloldali kormány ugyanis most már a parlamentben akarja elfogadtatni a Btk. módosításait.

A cikkíró szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) szűk két hónappal a választások és egy hónappal a kormány megalakulása után egy történelmi választási eredményt „puskázott el”, és ez olyan melléfogás, „amely nemcsak a teljhatalmat már kezében érző Dragnea (Liviu Dragnea PSD-elnök) bukását okozhatja, hanem a bélyegét lemosni képtelen PSD és a kormány egészére is árnyékot vet”.

A marosvásárhelyi Népújság vezércikkírója szerint a vitatott kormányrendelet visszavonása után az a kérdés, hogy helyén maradhat-e a hitelességét vesztett kabinet, „melynek a valódi kormányprogramja úgy fest, mint egy jól megfontolt betörési terv az államkincstárba”.

A Népújság szerint a tömegmegmozdulások azt jelzik, hogy „felnőtt egy generáció, amelynek már nem lehet bármit lenyomni a torkán, még választási győzelem és alapos választói megvesztegetés után sem. És remélhetőleg nem érik be a hírhedt 13-as (kormányrendelet) visszavonásával, mert az csak egy része egy összetettebb tervnek. Az effajta politizálás, közügyintézés száműzetéséig kéne valahogy végre eljutni” – vélekedett a Népújság vezércikkírója.

MTI