Volker Türk szégyenteljesnek nevezte, hogy „a háború kegyetlenségével” kell kezdenie beszédét; majd elismerte, hogy az egy évvel ezelőtt elmondott beszéde óta „csak tovább fokozódtak a világ fegyveres konfliktusai.” Rémísztőnek nevezte azt is, hogy a fegyveres konfliktusokban meghalt nők száma is megduplázódott 2023-ban az előző évhez képest; ezért arra hívta fel a nemzetközi közösség szereplőit, hogy „találjanak vissza a béke ösvényére”.

Hirdetés

Ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre több konfliktus folyamatosan óriási nyomás alá helyezi a segélyszervezeteket, amelyek anyagi kiszolgáltatottsága tovább növekedett, mivel az adománykérő felhívásokban közölt összegeknek átlagosan csak a 16,1 százaléka folyt be adományozóktól, tehát a segélyszervezetek alulfinanszírozottsága tovább nőtt. Összehasonlítás képpen azt is közölte, hogy az utóbbi két évben a védelmi kiadások 6,8 százalékkal emelkedtek világszinten.

Az emberi jogi főbiztos azt is kiemelte, hogy a világ társadalmain belül mért egyenlőtlenségek 30 éve nem tapasztalt mértékben növekedtek, miközben a szegény országok gazdasági nehézségeit a koronavírus-járvány is csak fokozta. Volker Türk végül arra hívta fel a figyelmet hogy az emberiség csaknem fele, azaz 3,4 milliárd ember él ma olyan országokban, ahol a kormánynak többet kell kifizetnie az államadósság törlesztésére, mint amit az egészségügyre és az oktatásra tud költeni.

Korábban írtuk