Az ügyész hangoztatta, hogy Salvini belügyminiszterként az első Conte-kormány migrációs intézkedései szerint járt el, amikor, mielőtt engedélyezte volna a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlócsoport olaszországi partra szállását, biztosította szétosztásukat az erre jelentkező európai tagállamok között.

Hirdetés

Nem lehet túszejtésről beszélni – jelentette ki Bonomo. Úgy vélte, a kikötés késleltetését nem lehet törvénytelennek minősíteni, Salvini nem sértette meg a nemzetközi konvenciókat. Megjegyezte, hogy a bíróság feladata nem az, hogy a politikai döntések erkölcsi jogosságát vitassa.

A migránsokat képviselő ügyvédek szerint Matteo Salvini törvénytelenül tartotta fel az embereket, „szenvedést okozva nekik”.

Az ügyész erre úgy reagált, hogy a Gregorettivel érkezők minden ellátást megkaptak, a betegek és kiskorúak azonnal partra szállhattak.

Korábban írtuk

A bíróság április 23-ra tűzte ki az utolsó meghallgatást az olasz jobboldali Liga pártot vezető Salvini ügyében, és május 14-re ígér döntést arról, hogy meglapozottnak tartja-e a vádakat vele szemben.

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárás a Gregoretti olasz hadihajóval 2019 nyarán érkezett 131 fős migránscsoport feltartóztatását vizsgálja. Volt belügyminiszterként Salvini öt napig nem engedélyezte a bevándorlók partra szállását, amíg az akkori első Conte-kormány egyeztetett szétosztásukról az uniós tagállamokkal.

Az olasz jobboldal vezető politikusával szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, valamint nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de vádemelést az illetékes ügyészség nem kezdeményezett. Bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civil szervezetek szorgalmazták.