Fotó: MTI/EPA/CDC, archív, illusztráció
Hirdetés

Két férfinek az ország északi részén lévő Pleven városában lett pozitív a tesztje, két nőnek pedig a közép-bulgáriai Gabrovóban – közölte Todor Kantardzsiev, az ország járványügyi központjának vezetője.

Vasárnap a bolgár kormány rendkívüli ülést tart, amelynek témája a koronavírus elleni védekezés lesz.

A hétmilliós Bulgária repülőterein és szárazföldi határain már korábban elrendelték a testhőmérséklet mérését.

Csütörtökön a bolgár kormány országos méretűvé nyilvánította az influenzajárványt, az egészségügyi miniszter pedig bejelentette, hogy március 11-ig minden iskola zárva tart.


Meghaladta a 800-at az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma vasárnap Németországban.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vasárnap reggeli összesítése szerint 847 embernél mutatták ki a kórokozót.

Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon.

A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A legtöbb esetet – 392 fertőzést – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. Száznál több koronavírusos beteget további két tartományban, Baden-Württembergben (182) és Bajorországban (148) találtak, az összes többi érintett tartományban 30 alatt van az igazolt fertőzések száma.

A fertőzöttek többnyire otthoni karanténban vannak és tünetmentesek. Halálos áldozat nincs. A járvány gazdasági hatásai viszont várhatóan igen súlyosak lesznek, főleg azért, mert a német vállalatok nagy része szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működik, és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási és beszállítói hálózataikat.

Az új koronavírus okozta járvány megmutatta, „mennyire sérülékenyek ezek az ellátási láncolatok” – nyilatkozott Ola Kallenius, a Daimler autógyártó társaság igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel című hírmagazinnak, hozzátéve: egyelőre nem tudják felmérni a járvány hatásait, de azt világosan látják, hogy a termelés és az értékesítés is visszaesik.

A vállalatvezető a Der Spiegel szombati számában közölt összeállításban kiemelte: a nemzetközi termelési láncolatok ugyan sérülékenyek, de a globális munkamegosztás nélkül kevésbé lenne sikeres a világ, ezért meg kell őrizni ezeket a láncolatokat és erősíteni kell ellenálló képességüket.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt vezetői vasárnap este a válság kezeléséről tanácskoznak a berlini kancellári hivatalban. Sajtóértesülések szerint a koalíciós egyeztetésen egyebek mellett a likviditási nehézségek áthidalására szolgáló hitelprogramokról tárgyalnak majd, és arról, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság után ismét szélesítsék a kieső bér egy részének közpénzből fedezett pótlására épülő rövidített munkaidő bevezetésének lehetőségét.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 100 ezret, a halálos áldozatok száma 3500 felett van. A járvány 101 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.


Meghalt az első új koronavírussal fertőzött beteg a dél-amerikai kontinensen, az argentin egészségügyi hatóságok közlése szerint a 64 éves férfi aki egyebek között cukorbeteg volt – európai körútja során fertőződött meg.

A beteg veseelégtelenségben, magasvérnyomásban és hörghurutban is szenvedett még az előtt, hogy diagnosztizálták nála az új koronavírus-fertőzést.

Argentínában szombatig kilenc koronavírus-megbetegedést jegyeztek.

A kontinensen Paraguyaban is megjelent az új koronavírus a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériumának szombati közlése szerint, amely egy diagnosztizált esetről adott hírt.

A perui hatóságok szombaton öt új fertőzöttről számoltak be, ezzel hatra nőtt az országban az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma.

Chilében 5-ről 7-re nőtt a fertőzöttek száma, Costa Rica, Mexikó, Brazília, Ecuador pedig szintén új eseteket jelentett.

A járvány a kontinensen február 27-én jelent meg: a brazíliai Sao Paulóban egy 61 éves beteget találtak, aki korábban Olaszországban járt.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint a járványban eddig világszerte több mint 101 ezren fertőződtek meg, és több mint 3400-an haltak meg.


A koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik meg a Forma-1-es idény második versenyét, a március 22-re kiírt Bahreini Nagydíjat – közölték a szervezők vasárnap.

A verseny rendezői közleményükben úgy fogalmaztak, a koronavírus világszintű terjedése miatt nem lenne helyes megtartani egy olyan nagy sporteseményt, amelyen külföldi és helyi rajongók ezrei kerülnének közvetlen kapcsolatba egymással. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a versenyhétvégét nem tervezik elhalasztani, és azt a televíziós közvetítéseken kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

A szervezők már pénteken felfüggesztették a jegyek értékesítését a szahíri viadalra, amelyre a tervek szerint egy héttel a jövő vasárnapi, idénynyitó Ausztrál Nagydíj után kerül sor. A járvány miatt az április 19-re kiírt sanghaji futamot bizonytalan időre elhalasztották, és jelenleg az április 5-i vietnámi verseny lebonyolítása is kérdéses.


Meghaladta a hétezret az új koronavírus fertőzöttek száma Dél-Koreában, ahol vasárnap 179 újabb megbetegedésről adtak hírt a hatóságok.

A koreai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint szombaton 367 újabb megbetegedést diagnosztizáltak, ami azt mutatja, hogy lassult a betegség terjedése, az elmúlt 11 napban először jegyeztek 400-nál kevesebb új fertőzöttet.

A vasárnap megerősített újabb 179 új eset azonban csak az elmúlt 16 órára vonatkozik, a teljes adatokat hétfő reggel teszik közzé – közölte a központ.

A megbetegedések többségét a délkeleti Tegu városában és a szomszédos Észak-Kjongszang területen regisztrálták, a járvány két epicentrumában jegyzik a fertőzöttek több mint 90 százalékát. Teguban 5381 beteget tartanak nyilván.

A dél-koreai fertőzések 62 százaléka közvetlenül kapcsolatba hozható a Sincshondzsi keresztény szektával, amelynek néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt.

Dél-Koreában jegyzik eddig a legtöbb – 7313 – fertőzöttet a világon a szárazföldi Kínán kívül. A legutóbbi hivatalos adatok szerint a járványban eddig világszerte több mint 101 ezren fertőződtek meg, és több mint 3400-an haltak meg.

Észak-Koreában mintegy 3650 embert kiengedtek a koronavírus miatt elővigyázatosságból elrendelt karanténból – adta hírül az észak-koreai központi rádió.

Mintegy hétezer emberről tudni, hogy karanténban vagy orvosi megfigyelés alatt van az országban az új koronavírus tüneteinek a megfigyelése céljából a helyi média szerint.

A kommunista állam ugyan nem jelentette, hogy megjelent volna a fertőzés az országban, de feltevések láttak napvilágot arról, hogy titokban tarthatja a megbetegedéseket. Az állam ugyanis sebezhető, mivel hosszan határos Kínával, ahonnan a járvány indult és a legtöbb megbetegedést jegyzik, és egészségügyi infrastruktúrája, gyógyszer-ellátottsága igen hiányos.

Pénteken a KCNA állami hírügynökség arról számolt be, hogy a karanténban tartott 380 külföldiből 221-et kiengedtek.