Fotó: ShutterStock.com/martinbertrand.fr
Dinan, 2020. május 28.
Hirdetés

Országos szinten a reprodukciós ráta jelenleg 0,83, ami azt jelenti, hogy nem minden fertőzött adja tovább a Covid-19 betegséget, és a péntek este közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában már csak 14-gyel emelkedett a halottak száma, 29 617-re, a kórházakban pedig 10 ezer alá csökkent a betegek száma.

A jelenleg kórházi ellátásban részesülő 9970 fertőzött 155-tel kevesebb, mint csütörtökön. Lélegezetőgépre 727-en szorulnak az előző napi 752-höz képest, ilyen kevés súlyos beteg utoljára március 17-én, az általános karantén kihirdetésének napján volt az országban. Az új esetek száma az elmúlt 24 órában 811-gyel 159 452-re emelkedett.

Normandiában, Occitániában és Auvergne-Rhone-Alpes régióban ugyanakkor a reprodukciós ráta az elmúlt napokban az egyes érték fölé emelkedett (a karantén kihirdetése előtt 2,8 volt az országos érték, a karantén feloldásakor pedig 0,73) a helyi szinteken feltárt gócpontok miatt.

Korábban írtuk

Occitániában 1,51-es az érték, ott Spanyolországon át érkezett dél-amerikai idénymunkásoknál mutatták ki a fertőzést. Kedden 113-an kerültek közülük kórházba, 16-an intenzív osztályra. Auvergne-Rhone-Alpes régióban 1,02-es a reprodukciós ráta, miután ott kilenc gócpontot tártak fel, de közülük hármat már fel is számoltak. Csaknem ötvenen Vichy város kórházában kapták el a fertőzést, míg 48-an egy családon belül betegedtek meg. Normandiában – ahol 1,14 a reprodukciós ráta – öt gócpontot tártak fel június óta Rouen déli agglomerációjában, mezőgazdasági dolgozók körében.

Az egészségügyi hatóságok szerint jelenleg elsősorban az idősotthonokban és családi körben terjed a vírus. A megbetegedések 28 százaléka egészségügyi intézményhez, 16 százaléka munkahelyhez és 14 százaléka szociális szálláshelyekhez (munkás- vagy menekültszálló) köthető.

Az általános karantén május 11-jei feloldása óta 244 gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, amelyek közül ötöt szerda óta, de 123 gócpont már teljesen megszűnt, és valamennyi gócpontot ellenőrzés alatt tartják, így egyik sem ad okot aggodalomra a tárca közleménye szerint.

A gócpontok közül húsz a tengerentúli francia megyékben található, amelyek közül Mayotte és Guyana – ahol még nem tetőzött a járvány – még mindig a veszélyeztetettebb övezetbe tartozik. Ebben a két megyében még fokozott az ellenőrzés, az ország többi része a kevésbé veszélyeztetett zöld övezetbe tartozik.