Fotó: shutterstock.com/LCV
Hirdetés

Orban pártja ideiglenesen a Jobboldal Ereje (FD) nevet fogja viselni az alakuló kongresszusig, ideológiája pedig a szabadelvű, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodást ötvözi. Orban szerint nincs már igazi jobbközép párt a román parlamentben, miután „a PNL ötödik keréknek állt a PSD szekerében”.

Az FD bejegyzését az a PNL-listán mandátumhoz jutott 16 parlamenti képviselő és szenátor kezdeményezi a bukaresti törvényszéken, aki Florin Citu volt miniszterelnök pártelnökké választása után kilépett a PNL-ből.

„Nem mi hagytuk el a PNL-t, hanem a PNL vezetése hagyta el azokat, akik ránk szavaztak, akik bíztak bennünk. Ez súlyos árulás azok részéről, akik a PSD kormányzati kellékéül szegődtek, és a demokratikus értékek, a jobboldali erők ellenfeleivé váltak” – idézte a parlament folyosóján nyilatkozó politikust az Agerpres hírügynökség.

Az új pártot hosszú életűre tervezik, egy éven belül legalább 25 ezer párttag beiratkozására számítanak. Azt ígérik: jövőre minden megyében megalakul az FD helyi szervezete.

A „Jobboldal Ereje” volt Orban politikai programjának címe, amelyet a PNL szeptemberi tisztújító kongresszusán mutatott be. A bukaresti Romexpo kiállítási központban tartott, feszült légkörű tisztújításon az akkor miniszterelnöki tisztségben lévő, Klaus Iohannis államfő leplezetlen támogatását élvező Florin Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Miután alulmaradt a PNL elnökségéért folytatott küzdelemben, Orban lemondott házelnöki tisztségéről, később a PNL frakcióból is kilépett és azzal vádolta Iohannist, hogy önös politikai érdekei miatt mesterséges politikai válságot idézett elő, szétverte a jobbközép kormánykoalíciót és – választási ígéreteit elárulva – kiszolgáltatta volt pártját a PSD-nek.

A 466 tagú kétkamarás román parlamentben a PSD, a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta, a nemzeti kisebbségi frakció támogatását élvező nagykoalíciónak a PNL-ből kilépett törvényhozók nélkül is kétharmados többsége van. A Nicolae Ciuca (PNL) vezette kormánynak november 25-én 318 képviselő és szenátor szavazott bizalmat.

Korábban írtuk