Brett Kavanaugh személyében új főbírája van az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságnak. Kinevezésével a testület konzervatív többségű lett.

Fotó: MTI (illusztráció)

Fotó: MTI (illusztráció)

Csaknem valamennyi gyorselemzés történelmi jelentőségűnek minősítette a szenátus szombati végszavazását, amelyben a törvényhozók 50:48 arányban jóváhagyták Donald Trump amerikai elnök jelöltjét. 

Az 53 éves Kavanaugh – eddigi washingtoni fellebbviteli bíró – kifogástalan szakmai karriert tudhat magáénak, ezt szenátusi meghallgatása során a jelöltségét ellenző demokrata párti szenátorok is elismerték. Ennek ellenére heves viták kísérték a meghallgatást, kivált azt követően, hogy egy kaliforniai pszichológusnő azt állította, hogy a főbírójelölt 1982-ben szexuálisan zaklatta őt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy hétig tartó pótlólagos vizsgálatával nem nyertek a vádak bizonyítást. 

Ha a jelölt kifogástalan szakmai múlttal dicsekedhet, és alkalmasságát nem vonták kétségbe, akkor mégis mivel magyarázható a jelöltségével szembeni ellenállás, a meghallgatási folyamatot kísérő heves és szenvedélyes politikai vita és a hangos tüntetőcsoportok felbukkanása? – tették fel a kérdést az utóbbi hetekben elemzők. 

Brett Kavanaugh konzervatív bíró. Kinevezése élethosszig tart. Kinevezésével a kilenctagú legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki. A legfelsőbb bíróság pedig az amerikai társadalom életét hosszú távon meghatározó kérdésekben – például a művi terhességmegszakítás vagy az illegális bevándorlás ügyében – irányadó és megfellebbezhetetlen döntéseket hoz.

Kavanaugh-t nem ingadozó, tehát egyszer konzervatív, egyszer liberális szemléletet tükröző döntéseket hozó, hanem következetesen konzervatív bíróként tartják számon. Amikor Trump júliusban – Anthony Kennedy főbíró visszavonulása után – őt jelölte, a demokrata párti politikusok jó része azonnal jelezte, hogy nem ért egyet a jelölt személyével. Kennedy bíró ugyanis „ingadozó”volt, fontos ügyekben akár számíthattak is rá a demokraták. Kavanaugh bíró várható döntései – eddigi munkássága alapján – szinte bizonyosan konzervatív szemléletet fognak tükrözni. 

Demokrata politikusok emlékeztettek arra, hogy Kavanaugh fiatal jogászként részt vett annak a Kenneth Starr irányította különbizottságnak a munkájában, amely annak idején, 1998-ban, Bill Clinton elnök alkotmányos eltávolításának lehetőségeit vizsgálta. 

Bernie Sanders vermonti szenátor – aki 2016-ban Hillary Clinton vetélytársa volt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben – még a nyáron kijelentette: a demokraták mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák Kavanaugh kinevezését. Cory Booker demokrata párti szenátor pedig a szexuális zaklatásról szóló vádaskodás közepette leszögezte: mindegy, hogy Brett Kavanaugh bűnös-e vagy sem, Trumpnak új bírát kell jelölnie a legfelsőbb bíróságba.

A CNN amerikai hírtelevízió elemzője szombaton este azt emelte ki, hogy a republikánusok nagyon taktikusan politizáltak. Julian Zelizer történész, a hírtelevízió szakértője szerint túljártak a demokraták eszén, például azzal, hogy azonnal hozzájárultak a demokrata szenátorok FBI-vizsgálatra vonatkozó kéréséhez. A szakértő szerint nyilván tudták, hogy a vizsgálódás eredménye csakis kedvező kimenetelű lehet, hiszen addig már nyolcszor átvilágították a főbírójelöltet.

Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államokban Trump elnök vitathatatlan győzelmeként értékelik. Ez a tény pedig már önmagában is befolyásolhatja a november 6-án sorra kerülő félidős választások eredményeit, de a legutóbbi felmérések szerint a Kavanaugh-meghallgatás hangneme, a jelölt elleni támadások és lejáratási kísérletek, a személyét övező viták megélénkítették a republikánusok szavazókedvét. 

Csütörtökön este az elnök a minnesotai Rochesterben vett részt kampányrendezvényen. Az érdeklődők végeláthatatlan sorokban érkeztek, és amikor az elnök arról beszélt, hogy a demokraták „harag diktálta ellenállása visszaüt majd, ráadásul korábban soha nem látott mértékben”, akkor a közönség szűnni nem akaró tapsa szakította őt félbe. A CBS televíziónak az egyik résztvevő úgy fogalmazott: „nagyon nagy lesz a részvétel a választásokon, éppen amiatt, amit most a demokraták csinálnak”. 

A The Washington Times című jobboldali napilap a héten elemzést közölt a Breitbart című jobboldali lap alapítójáról, Andrew Breitbart-ról, és azt írta: az ő politikai álláspontja akkor változott meg szélsőségesen, miután végignézte Clarence Thomas főbírójelölt meghallgatását 1991-ben. Clarence Thomast Ronald Reagan elnök jelölte, de mivel konzervatív volt, berzenkedtek ellene a demokrata párti szenátorok, és csakúgy mint Kavanaugh esetében, akkor is megjelent egy nő, Anita Hill, aki azt állította, hogy Thomas korábban szexuálisan zaklatta őt. Clarence Thomas ma a legfelsőbb bíróság megbecsült tagja. A vele történtek sokakat a republikánusok oldalára állítottak. Nem sokkal később megszületett a Breitbart News című lap is.