Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Hirdetés

Az uniós biztos Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban tartott vitán kijelentette: olyan új jogállamisági mechanizmusra van szükség, amely minden tagállam esetében azonos módon teszi lehetővé az ellenőrzést, egyebek mellett a bíróságok függetlenségét, a korrupcióellenes küzdelmet, valamint a sajtószabadság tiszteletben tartását illetően.

Jourová aggasztónak nevezte a máltai fejleményeket. Szavai szerint a merénylet a demokratikus Európa alapját jelentő szabad sajtó elleni támadás volt, ugyanis a média szabadságának korlátozása, az újságírók megfélemlítése azt jelenti, hogy a demokrácia veszélyben van – jelentette ki.

Objektív nyomozásra van szükség, a felelősöket mihamarabb bíróság elé kell állítani. Az igazságnak napvilágra kell kerülnie, az igazságosságnak padig győznie kell – hangoztatta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez azonban rendszerszintű változásokra, strukturális reformokra van szükség. Noha a máltai hatóságok minderre ígéretet tettek, lényeges előrelépés nem történt. Ezért az uniós bizottság szorosabban kíván együtt dolgozni a máltai hatóságokkal az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció és a pénzmosás felszámolása érdekében. Az EU a tagországok közötti kölcsönös bizalmon alapul, ezért az Európai Bizottság elvárja, hogy a máltai hatóságok maradéktalanul végrehajtsák a Velencei Bizottság ajánlásait – tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő hozzászólásában felháborítónak nevezte azt az „álszentséget”, amely a baloldal, különösen a szocialisták részéről a jogállamiságot illetően tapasztalható. Az ugyanis aláássa a szavahihetőséget akkor, amikor a jogállamiság helyzetéről a máltai gyilkosság kapcsán más országokkal összefüggésben, Lengyelországról, vagy Magyarországról beszélnek.

„Nevetséges összemosni Málta esetét más vitákkal, amelyeket Magyarországgal, vagy Lengyelországgal folytatnak” – fogalmazott.

A képviselő fontosnak nevezte az alapvető értékek melletti egyértelmű kiállást, hogy minden tagállamra azonos szabályok vonatkozzanak a kettős mérce alkalmazása nélkül.

Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában arra szólított fel: ne legyen megengedhető az, hogy bármelyik uniós tagállam kormánya „kénye-kedve szerint” értelmezhesse a jogállamisági kérdéseket.

„Közös európai érdekünk, hogy odafigyeljünk erre, akár Magyarországról, Lengyelországról vagy Máltáról legyen szó” – fogalmazott.

Ez nem belső tagállami, hanem közös európai ügy – tette hozzá a képviselő.

A felszólaló EP-képviselők közül többen Joseph Muscat máltai miniszterelnök azonnali lemondását követelték, reformok végrehajtását sürgették az intézmények demokratikus működése érdekében, továbbá független igazságszolgáltatást az újságírónő meggyilkolásával összefüggésben.

Málta sokak számára a korrupció szimbóluma Európa közepén, ezért fontos, hogy precedens értékű ítéletek szülessenek annak érdekében, hogy a demokrácia és a jogállamiság egyetlen tagállamban se sérülhessen – tették hozzá.

Alex Agius Saliba máltai EP-képviselő azt mondta, elfogadhatatlan, hogy néhány ember állítólagos magatartása miatt egy egész országot maffiaállamnak minősítsenek. A máltai igazságügyi intézmények jól működnek, nem nehezedik rájuk állami befolyásolás. A kormány sokat tesz a Velencei Bizottság és az Európai Tanács ajánlásainak végrehajtása érdekében – tette hozzá.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben az azóta elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át két miniszternek is, akik azonban tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Az Európai Parlament szerdai ülésén állásfoglalást fogad el a jogállamiság máltai helyzetével kapcsolatban.