Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Luigi Di Maio egy csütörtök esti tévéműsorban jelentette be, hogy az olasz diplomácia vezetőjeként migrációs intézkedéseket dolgozott ki a szintén M5S-tag igazságügyi miniszterrel, Alfonso Bonafedével közösen.

„A megoldás nem az, hogy mindenkit befogadunk” – hangoztatta Luigi Di Maio. Kifejtette, hogy a szeptemberben Máltán – Franciaország, Németország, Málta és Olaszország között – elért megállapodás lefektette az Olaszországba érkező migránsok európai szétosztásának tervét, de akik Olaszországban maradnak, azok sem „rekedhetnek itt örökre”, „a szétosztás nem a végleges megoldás”. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi olaszországi gyakorlat szerint két évig is eltarthat, amíg elbírálják, hogy egy adott személy jogosult-e a menekültstátuszra, vagy illegális bevándorlónak minősül.

Az olasz külügyminiszter elmondta, hogy rendeletével 4 hónapra kívánják csökkenteni a menekülteljárás idejét, ennyi idő alatt el kell dönteni, hogy valaki Olaszországban maradhat-e, vagy haza kell toloncolni.

Luigi Di Maio úgy vélekedett, a kitoloncolások felgyorsításával a migránsoknak „azt az üzenetet küldjük, hogy ne jöjjenek Olaszországba, ha erre nincsen joguk”.

Sajtóértesülések szerint a miniszteri rendelet az Olaszország által biztonságosnak tartott országok számát is meg akarja emelni, hogy még több államba lehessen visszaszállítani az illegális bevándorlókat. A tizenhárom biztonságos ország közt Tunézia, Marokkó, Algéria, Szenegál, Szudán, Banglades, Nigéria, Eritrea, Srí Lanka és talán Egyiptom is szerepel.

A biztonságosnak tartott államok számát egy 2013-as európai direktíva értelmében minden tagország önként módosíthatja, ahogyan ezt korábban már másik tizenhat EU-tagállam meg is tette.

Luigi Di Maio bejelentette, hogy a következő napokban Tunéziában elkezdi a kétoldalú kitoloncolási megállapodások megerősítését. A Tunéziával jelenleg érvényes megállapodás hetente legfeljebb nyolcvan tunéziai hazaszállítását teszi lehetővé, de ez nem rendszeres.

Hivatalos adatok szerint Olaszországban csak az illegális bevándorlóknak fenntartott táborokban több mint százezren vannak. A többi – ennél is nagyobb létszámra becsült – illegális bevándorló menhelyeken, az utcán vagy elfoglalt épületekben él.