Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

A közvélemény-kutatások szerint nem biztos, hogy a korrupciós vádak miatt tavaly májusban lemondott Strache Team HC Strache – Szövetség Ausztriáért nevű pártja eléri az öt százalékos küszöböt.

Thomas Hofer politikai elemző úgy vélte, ha Strache vasárnap nem tudja megszerezni a szükséges voksokat, nem lesz képes egyhamar visszatérni az osztrák politikai életbe.

A Team HC Strache elődje, a Szövetség Ausztriáért 2019 decemberében alakult meg, alapítói az Osztrák Szabadságpárt frakciójának egykori tagjai. Strache február végén jelentette be, hogy csatlakozik a párthoz.

Az előző választásokon a mintegy kétmilliós Bécsben mintegy 31 százalék szavazott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amelyet akkor Strache vezetett, az FPÖ ezzel másodikként végzett a Michael Ludwig vezette szociáldemokraták (SPÖ) mögött.

Korábban írtuk

Noha sokak szerint Bécs városvezetése túl lassan reagált az elmúlt hetek során megugrott koronavírus-fertőzésekre, közvélemény-kutatók nem zárták ki a  szociáldemokratáknak az előzőnél is nagyobb győzelmét sem.

Strache tavaly májusban mondott le, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, az FPÖ párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány után Strache leköszönt az FPÖ-ben viselt pártelnöki tisztségéről is, a párt pedig decemberben kizárta soraiból. A botrányt követően felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.