Fotó: MTI/EPA, illusztráció

A Migrációkutató Intézet kutatója szerint a spanyol partok felé vezethet az illegális migráció új útvonala.

Klopfer Ádám az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában felidézte: az olaszországi hotspotok gyakorlatilag megteltek, ezért az olasz kormány bejelentette, hogy nem engedhet be több hajót a kikötőkbe.

A kutató azt mondta: a földközi-tengeri migrációt embercsempészek, bűnszervezetek irányítják, ezért, hogy az üzlet megmaradjon, kénytelenek új útvonalakat keresni.

Ez lehet most a spanyol partvonal – fejtette ki Klopfer Ádám, hozzátéve: jelenleg Andalúziát érinti a migrációs hullám.

Klopfer Ádám kitért arra is, hogy a bevándorlók integrációja mindig nehéz kérdés: több évbe telik és rengeteg pénzbe kerül.     Hozzátette: Németországban is küzdenek ezzel, holott ott rengeteg pénzt költöttek erre.

Hatvanegy határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnap éjfélig az ország területén a rendőrök – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható adatok szerint pénteken három, szombaton 32, vasárnap 19 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron az egyenruhások. A román és az ukrán határszakaszon hét migránst fogtak el.

A március 28-ától hatályos jogszabályok szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a rendőrség az ország területén feltartóztathatja és visszakísérheti a határzárhoz a jogellenesen Magyarországon tartózkodó külföldit, ha nem merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

Az elmúlt héten az ország területén 166 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza a rendőrök. Az azt megelőző héten – június 19-től 25-ig – ez a szám 202 volt. A román és az ukrán határszakaszon hét migránst fogtak el az elmúlt héten – derül ki a rendőrségi összesítésből.

MTI