A novemberi tervek szerint az Ausztráliából hazatelepülni akaró állampolgárok már január 16-ától érkezhettek volna, ezt most kitolták február végére. A más országokból hazatérni akarók pedig február 13-ától érkezhettek volna, viszont az új szabályok szerint csak március végétől. Hazaindulás előtt mindenkinek vírustesztet kell végeztetnie magán, de az új szabályok szerint 48 órán belül a 72 helyett.

Hirdetés

Az Air New Zealand légitársaság a változtatás miatt törölte 120 járatát. A szigetország szigorú korlátozásokat vezetett be határain a világjárvány kezdetén: kitiltotta területéről a turistákat, és arra kötelezte a hazatérő új-zélandiakat, hogy töltsenek két hetet katonai karanténszállón. Előfordult, hogy a hotelben elfogytak a helyek, ezért a külföldről hazatérni szándékozó állampolgároknak hónapokat kellett várniuk, hogy ezt megtehessék.

A világjárvány első másfél évében a határzárat létfontosságúnak tartották a fertőzések megelőzése szempontjából. Azonban augusztusban így is berobbant a járvány, ennek következtében Új-Zéland októberben felülvizsgálta a vírus teljes kiirtását célzó stratégiáját. Emellett az átoltottsági arány is növekszik, így a határzár egyre nehezebben igazolhatóvá vált.

A kormány mostani tervei alapján február végétől a hazatérőknek már nem kell karanténba vonulniuk, ha teljesen be vannak oltva, viszont tíz napot kell karanténban tölteniük azoknak, akik nincsenek.

Korábban írtuk

A külföldi turisták áprilistól léphettek volna be ismét Új-Zélandra a korábbi tervek szerint, arról egyelőre nincs szó, hogy ezen változtatott volna a kormány.