Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: danielo
Hirdetés

A vita kihatással lehet a két ország közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatokra.

Scott Morrison ausztrál kormányfő szerdán azt mondta, hogy az általa a koronavírus keletkezéséről és elterjedéséről kezdeményezett vizsgálatnak nem Kínát kellene célba vennie, de mindenképpen szükséges, hiszen a Covid-19-járvány következtében meghalt több mint kétszázezer ember, és leállt a világgazdaság nagyobb része.

Hangsúlyozta: teljesen észszerű és józan dolog az, hogy a világ egy független értékelést szeretne kapni arról, miként keletkezett a világjárvány, hogy okulni lehessen a történtekből és megakadályozni a válság megismétlődését.

Az ausztrál kormány miniszterei egyben megismételték azt a vádat, hogy Kína gazdasági kényszerrel fenyegeti Ausztráliát. Kína canberrai nagykövete, Cseng Csing-je ugyanis hétfőn egy ilyen ausztrál vizsgálatra válaszul az Australian Financial Review című lapnak adott interjújában veszélyesnek nevezte a felvetést, valamint kilátásba helyezte, hogy egy ilyen jellegű kezdeményezés után a kínaiak esetleg nem vásárolnak több ausztrál marhahúst, sem ausztrál borokat.

Az ausztrál külügyi és külkereskedelmi tárca erre felszólította a diplomatát, hogy mutasson megbánást a történtek miatt. A canberrai kínai nagykövetség azonban szerdán a honlapján azzal vádolta meg az ausztrál tisztviselőket, hogy az ügyben lefolytatott ausztrál-kínai telefonbeszélgetés részleteit kiszivárogtatták. A képviselet szóvivője kijelentette: a tisztánlátás érdekében hangsúlyozni kell, hogy a nagykövetség nem folytat kisstílű trükközést, náluk ez nem hagyomány. Amennyiben azonban mások ilyen fogásokhoz folyamodnak, akkor azt viszonozniuk kell – tette hozzá.

A kínai sajtó is hevesen reagált Morrison felvetésére. A térség kérdéseivel foglalkozó Cseng Hong kutató a Global Times című, angol nyelvű kínai lapban azt írta, hogy Ausztrália élen jár abban a rosszindulatú kampányban, amelynek célja Kína gyanúba keverése. Az újság a Zsenmin Zsipao című kínai pártlap leányvállalata.

A Global Times főszerkesztője, Hu Hszi-csin a kínai közösségi oldalon úgy vélekedett, hogy Ausztrália mindig is bajt kevert. A mostani helyzetet pedig jelképesen úgy írta le, hogy olyan, „mint amikor rágógumi tapad a kínaiak cipőihez. Ilyenkor néha találni kell egy követ, hogy letöröljék.”

Miközben a diplomáciai vita egyre inkább elhatalmasodik, az ausztrál kormány többször is kijelentette, hogy Kína az ország legnagyobb kereskedelmi partnere, kereskedésük mindkét félnek előnyös. Az ausztrál vasércexport 60 százaléka Kínába megy.

Andrew Forrest ausztrál üzletember, aki ebből a vasérckivitelből gazdagodott meg, a Sky News hírtévében nyilatkozva támogatta a koronavírussal kapcsolatos ausztrál kezdeményezést, de mint mondta, a vizsgálatot a novemberi amerikai elnökválasztást követően kellene megtartani, hogy ne legyen politikai színezete.