Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Hirdetés

Chris Whitty, az angol tiszti főorvosi szolgálat vezetője szerda esti tájékoztatásában közölte, hogy a kilencedik nagy-britanniai beteg Kínában fertőződött meg a COVID-19 elnevezésű koronavírus-törzzsel. A pácienst a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szakosított londoni kórházi elkülönítőjében kezelik.

Whitty professzor a hivatalos tájékoztatásban több részletre nem tért ki.

A BBC közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a beteg a londoni Heathrow repülőtérre érkezett a minap Kínából, nem sokkal ezután észlelte magán a betegség tüneteit, önként jelentkezett kivizsgálásra és a vizsgálat kimutatta szervezetében a COVID-19 vírust.

A brit tisztiorvosi szolgálat azt tanácsolja, hogy bárki, aki az elmúlt 14 napban Kínában, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában vagy Makaón járt és köhögéses, lázas tüneteket tapasztal magán, ne mozduljon ki otthonából és értesítse a NHS-t.

A brit kormány két karantént létesített, az egyiket egy északnyugat-angliai kórházban, Liverpool közelében, a másikat a dél-angliai Milton Keynes város konferenciaközpontjában.

Az északnyugat-angliai karanténba eddig 83 olyan brit állampolgárt szállítottak, akik a brit kormány által szervezett külön repülőjáratokkal tértek haza a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományból.

A brit hatóságok szerda esti tájékoztatása szerint mindegyikük vizsgálati lelete negatív, vagyis egyikük sem kapta el a vírust, így várhatóan csütörtökön távozhatnak a kórházi elkülönítőből.

Távozott szerdán a dél-angliai Brighton kórházából az első olyan brit beteg is, aki felépült a koronavírus-fertőzésből. Steve Walsh, akinél csak enyhe tüneteket okozott a vírus, egy szingapúri üzleti konferencián fertőződött meg, utána – még tünetmentesen – egy franciaországi síüdülésen vett részt, ahol 11 további ember, köztük két brightoni körzeti orvos elkapta tőle a fertőzést.

A két fertőződött orvos az elmúlt napokban összesen tizenkét beteget kezelt; őket a brit hatóságok azonosították, felvették velük a kapcsolatot és megkezdték kivizsgálásukat.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig összesen 1758 embert vizsgáltak meg koronavírus-fertőzés gyanújával, és a szerda este bejelentett esettel együtt kilenc páciens szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét.

Ausztrália továbbra is fenntartja azt korlátozást, hogy a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében nem fogad Kínát megjárt külföldieket – jelentette be csütörtökön Scott Morrison kormányfő.
A fővárosban, Canberrában tartott sajtóértekezletén a miniszterelnök elmondta, hogy a február elsején életbe léptetett rendelkezést hetente fogják felülvizsgálni.
Vietnamban karantén alá helyeztek egy tízezres települést, a Tran Van Minh tartományban lévő Son Loit, miután ott öt embernél mutatták ki a COVID-19-nek elnevezett, újfajta koronavírust. A település 30 kilométerre fekszik a fővárostól, Hanoitól. A beszámoló szerint egy nőnél jelentkeztek először a kór jegyei, amelyek később a hozzátartóinál is megmutatkoztak. Az országban 15 fertőzöttet tartanak nyilván.
Dél-Koreában 740 katonát helyeztek karanténba a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságból, hogy a kór ne terjedjen tovább a laktanyákban. A tájékoztatás szerint 520 sorkatona az elmúlt 14 napban járt Kínában, Hongkongban vagy Makaón, vagy áll kapcsolatban olyan emberekkel, akik ezeken a helyeken megfordultak. Egyelőre senkinél sem mutatták ki a fertőzést.
Az Egyesült Államokban egy Kínát megjárt embernél mutatták ki, hogy megfertőződött a koronavírussal – közölte a járványügyi és betegség-megelőzési központ (CDCP). A férfi a múlt héten érkezett a kínai Vuhanból a haditengerészet bázisára a dél-kaliforniai Miramarba. A férfit egy San Diegó-i kórházban helyezték el karanténba. Szintén karanténban tartanak egy nőt – aki a CDCP közleménye szerint ugyancsak repülőgéppel érkezett vissza hazájába -, bár korábban tévedésből elengedték a kórházból, mert tévesen címkézték fel a koronavírus kimutatására szánt laboratóriumi mintát. Azóta visszakerült a kórházba. A két eset között nincs kapcsolat.
Egy harmadik embert is karanténban tartanak egy kórházban, mintáit jelenleg is vizsgálják.
Az amerikai külügyminisztérium több száz munkatársa és hozzátartozója érkezett vissza hazájába a kínai Vuhanból Kaliforniába, Texasba, valamint Nebraska államba. Közöttük egyelőre nem találtak fertőzöttet. Ugyanakkor egy amerikai fertőzöttről tudni azok között is, akiket Kínából Mianmarba menekítettek. Ez utóbbi csoport mintegy 200 emberből áll, karanténban tartják mindannyiukat, amíg megbizonyosodnak egészségük állapotukról.
A legfrissebb adatok szerint 1355-en haltak meg tavaly decembere óta a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járványban, többségük Hupej tartományban, míg csaknem hatvanezer a kórban megfertőződöttek száma. Kínában a szárazföldi területen kívül, Hongkongban és Makaón közel 500 fertőzött embert tartanak nyilván.