Fotó: shutterstock.com, archív
Hirdetés

A politikus e-mail üzenetben hozta nyilvánosságra a döntését. „Elnökségért folytatott kampányomnak nincsenek meg a folytatáshoz szükséges anyagi forrásai” – írta az 55 éves Harris.

„Tizenegy hónappal ezelőtt, amikor Oaklandben elindítottam a kampányunkat, mindenkinek azt mondtam: nem vagyok tökéletes. De mindig tisztességesen és erkölcsi tisztasággal szólok majd, az igazságot mondom. És ma ez az igazság”- írta híveinek Harris. Hozzáfűzte: minden nap folytatni fogja a harcot mindazért, amit a kampányában is fontosnak tartott.

A kaliforniai szenátor lépését az amerikai sajtó első reagálásaiban drámainak és váratlannak minősítette. A The New York Times című napilap például a demokraták választási kampányának „leghirtelenebb” eseményeként jellemezte az elhatározást.

Kampánya kezdetén Kamala Harris az egyik legígéretesebb jelöltnek látszott, és hosszú ideig a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsok között tartották számon, indulását egyes elemzők egyenesen az amerikai történelem első afroamerikai elnökéhez, Barack Obamához hasonlították. Harris édesanyja indiai, édesapja pedig jamaicai fekete közgazdász-professzor, és Harris kampányában jelentős szerepet kapott apai öröksége. A politikusnő nem egyszer az Egyesült Államok leendő első színes bőrű női elnökeként jellemezte magát.

Ám hetek óta arról láttak napvilágot hírek, hogy Harris népszerűsége látványosan hanyatik. A napokban kampánymenedzsere nyílt levélben bírálta őt, majd lemondott, és széthullott kampánycsapata is. Közben – részben a korábbi túlköltekezés, részben a források elapadása miatt – kampánya is megfeneklett. Amerikai sajtóinformációk szerint az utóbbi hetekben már sem televíziós, sem online hirdetéseket nem vásárolt.