Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Az északnyugati tagállam kormányzója az MSNBC televízió egyik esti vitaműsorának vendége volt, amikor – láthatóan a műsorvezetőt is meglepve – közölte, hogy visszalép a versenyből. Úgy fogalmazott, „világossá vált” számára, hogy nincs esélye pártja elnökjelöltségének elnyerésére.

Bár Inslee Washington államban népszerű, országos elismertséget nem sikerült kivívnia. Kevesen adományoztak a választási kampányára, és a közvélemény-kutatási adatok alapján nem érte el azt a támogatottságot, amely szükséges lett volna ahhoz, hogy részt vehessen a demokrata elnökjelölt-aspiránsok szeptemberi televíziós vitájában.

A 68 éves Inslee márciusban indította kampányát, és szinte kizárólag a környezetvédelemmel és a klímaváltozással foglalkozott. A klímaváltozást „korunk legsürgetőbb kihívásának” nevezte, tízéves tervet vázolt fel arról, hogyan lehetne az Egyesült Államokat „átállítani” az úgynevezett tiszta energiára. Felszólította még a Demokrata Országos Bizottságot (DNC, a párt vezető testülete) is, hogy szervezzen országos vitát e kérdésről.

Több elnökjelölt-aspiráns, köztük Elizabeth Warren massachusettsi, Bernie Sanders vermonti, valamint Kamala Harris kaliforniai szenátor szerdán éjjel Twitteren gratulált a washingtoni kormányzónak ahhoz, hogy a klímavédelmet a választási kampány egyik fontos témájává tette.

Július elején Eric Swalwell kaliforniai képviselő, augusztusban pedig John Hickenlooper, Colorado korábbi kormányzója jelentette be, hogy nem harcol tovább a demokraták elnökjelöltségéért. Jelenleg 22 politikus van versenyben a pozícióért.