Fotó: MTI/Kovács Attila, szerk., archív
Hirdetés

Egyiptomban eddig 4782 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, és 337 halálesetet kötnek a vírus okozta Covid-19-betegséghez.

Az országban 2017 áprilisa óta, azaz három éve folyamatosan rendkívül állapot van érvényben, amelyet azt követően hirdettek ki, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet öngyilkos merényleteket hajtott végre Alexandria és Tanta kopt templomainál. A rendkívüli állapotot folyton meghosszabbítják, és ebben a helyzetben a rendőrségnek jelentősen kibővített jogkörei vannak az őrizetbe vételek és a megfigyelés terén, és korlátozhatják a mozgásszabadságot is.

Az egyiptomi parlament a múlt héten jóváhagyta a rendkívüli állapotot kihirdető jogszabály módosítását, amelynek értelmében – tekintettel az „egészségügyi vészhelyzetre” – szélesebb hatalommal ruházzák fel az államfőt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Szíszi ezentúl maga határozhat az iskolák, az egyetemek és a hivatalok esetleges bezárásáról, illetve a magántulajdonú egészségügyi intézményeket az állami egészségügy szolgálatába rendelheti. Az új rendelet felhatalmazza továbbá a fegyveres erőket arra, hogy „megtegyék a szükséges lépéseket a terrorizmus, illetve a terrorizmus finanszírozásának felszámolása” érdekében.

Az egyiptomi hatóságok évek óta harcolnak több szélsőséges fegyveres csoport, köztük a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam ellen.